Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2021. április 10., szombat

Felelőtlen, meggondolatlan mérgezők

2021.04.09. Deseda

Egyetlen egy cigaretta csikkben, nagyjából négyezer károsanyag van.
Egyetlen egy cigaretta csikk, nagyjából ezer liter vizet szennyezhet be.
Évente négy és fél trilliárd cigarettacsikket dobnak el.

A fotó a Deseda partján készült egy horgászállásban, de készülhetett volna bárhol. Erdőn, mezőn, parkban, aszfalton, ... bárhol.
A cigaretta csikkekben lévő károsanyagok az esővel (vízben) kioldódnak és a talajba jutva elszennyezik.

Visszakanyarodva a Desedához, mert ottani a fotó, fotók. Méghozzá természetesen egy horgászhelyről. Az ott a képeken tizenkétezer liter víz szennyezésére alkalmas.
Készíthettem volna több, sokkal több képet. ... Sajnos!

Idézetek:

Országos horgászrend 2021-re
II. A területhasználatra és környezetvédelemre vonatkozó előírások

"18. A horgászhelyen, illetve a horgászat során a természet védelmének szabályai értelmében a horgászati tevékenységen túl tilos a helyi élővilág állapotának, minőségének bármilyen megváltoztatása, zavarása, a víz szennyezése és a szemetelés bármilyen változata. A természeti és az épített környezet megóvása, a tisztaság fenntartása a használók kötelessége, kártérítési felelősség vállalása mellett."

"23. A horgászat közben keletkezett szemét a vízparton csak az ott e célból elhelyezett tárolókba, lezárt zacskóban helyezhető el. Szemetelésnek minősül a cigarettacsikk és a szotyola-maghéj, valamint a rágó eldobása is. Kutyatartásnál a keletkező hulladék szemétként történő kezelése kötelező. A halgazdálkodási hasznosító a HHR vagy HRK keretei között rendelkezhet úgy is, hogy a keletkezett szemetet a horgászat befejezése után minden horgász köteles haladéktalanul elszállítani."

Ezekkel a fotókkal, az idézetekkel nem a szokásos vitát akarom újra felgerjeszteni -bár ha még lehet ezen vitázni ám legyen- hanem a magam szerény eszközeivel, képességével, fel szeretném hívni a figyelmet a vizeink, a természet -benne a Deseda- védelmére, a meggondolatlan, felelőtlen szemetelők felelősségére.

Az utolsó fotóm, egy a horgászhelyen összeszedett "szokásos" szemétadag. Műanyag vödör -az sem az enyém, hanem otthagyott- konzervdobozok, és alattuk ami a képen nem látszik, számos műanyag zacskó.
Mert ugye a műanyagok, a szennyezést tekintve, versenyben állnak a csikkekkel.

Én sem tudom én sem értem, hogy amit telepakolva kicipel a "sporttárs" a vízhez, azt miért nem képes üresen, súlyban jelentősen megkönnyítve elvinni a legközelebbi, vagy a lakása előtti szemetesig?

És még egy dolog -ami külön is irritál- a parton hagyott szeméthez.
Azzal az energiaráfordítással, ahogy egyesek elrejtik a száraz fűcsomók, a lefektetett nádszálak alatt a szemetjüket, hát akár visszarakhatnák a műanyag szatyorba amiben kivitték, vagy egy vödörbe, a csikkeket gyűjthetnék a már kiürült fémdobozba is, és bepakolhatnák a kocsijukba.
Szerintem roppant egyszerű, csak felelősségtudat és intelligencia kérdése. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése