Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2013. július 30., kedd

Szulejmán

Valamelyik csatorna háttérzörgéséből hallani véltem egyszer, hogy Orbán nem igazán szereti Szulejmánt. Ha tehetné letiltaná a sorozatot. Az is lehet elértettem valamit, mert csak úgy futtában ért a hang, azt sem tudom már melyik csatorna zörgött. No mindegy! A hír ellenőrizetlen, vegyük úgy, nem valós. De ha igaz lenne, sem csodálkoznék ...
Süleyman Európában kiérdemelte a "Dicsőséges" és "Nagy" titulusokat, míg az oszmán birodalomban a "Törvényhozó"!
Ez a veszély ugyebár Orbánt nem fenyegeti .... hacsak a "Törvényhozó" nem, az viszont nem dicsőséges.

Mellesleg mondva legutóbb én is azon voltam, be kéne tiltani. Egy epizódban három reklámblokk! Frankó. Lemegy a stáblista, ajtónálló kopogtat, bebocsáttatik, bejelenti a hírvivőt ééééés! ..... Reklám!

Hanem! Van a sorozatban egy mellékszereplő Piri pasa. Eme filmbéli Piri pasának van egy valós megfelelője Piri reis beglerbég. Reis = tengernagy. Piri beglerbég híres térképész volt, 1513-ban szerkesztett térképén szerepelt Közép- és Dél-Amerika is. Sőt! Vannak elméletek, mely szerint Antarktisz partvonala is. Gyakorlatilag világtérképet szerkesztett, amelynek megmenekült része 1929-ben került elő s kisebb csodálkozást, döbbenetet, zavart keltett s máig kérdések sorát veti fel, mely kérdésekre tán soha nem lesz meg a válasz. Sokat tudott! ... Intrika .... kivégezték!

4 megjegyzés:

  1. Aki sokat tud, az mindig jelenthet veszélyt is, de lehet az oktatáspolitikánk majd tesz róla, hogy ne legyenek problémák.

    VálaszTörlés
  2. Eddig nem láttam, de már érdekel a film... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készülj fel a csalódásra. Elszappanosodott. :)

      Törlés