Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2012. március 21., szerda

Legyen ... halálbüntetés.!?

Jó érzékkel. Nagyon jó érzékkel. Nekem kicsit visszatetsző, hogy most egy ilyen tragédiát meglovagolva vette elő és tette terítékre a Jobbik. No, de kit érdekel az én kényes ízlésem?
Meredek egy kérdés ez, meredek felvetés, mert érvek szólnak ellene is és mellette is.

Nyilván, egy brutális gyilkosság után feltenni a kérdést a visszaállításról már azért is jó időzítés, mert a felfokozott érzelmek, indulatok igen válaszra ösztönöznek sokakat. Mikor kiderültek a vadászgyilkosság részletei, brutalitása, belőlem is az pattant ki, fel kéne akasztani az ilyen elvetemült gyilkost!

Fel? Fel. Fel! ...... Mindenki választhat a saját vérmérséklete szerint.
De! A halálbüntetés kérdése nem indulati és nem érzelmi, hanem jogrendszeri kérdés.

Érvek szólnak mellette és érvek szólnak ellene. Nem citálom ide, mert már régóta megy a vita, hol jobban, hol pedig kevésbé. Én nem tudok dönteni. Értem és elfogadom mindkét oldal érveit. Ha társadalmi vita lenne és ...., de nem lesz. Nemzetközi egyezményhez csatlakoztunk anno és az köti a kormányt.
Már persze, ha ezt a kormányt valami is kötni tudja!? Tudja. Persze hogy tudja.
Csak néha szeretnék hinni, hogy nem.
Úgy vélem ezt a kérdést teljesen felesleges feszegetni, legalább is felesleges dolog komolyan venni a feszegetést, mert ez csak hangulatkeltésre, elterelésre, avagy a témát elővevőnek jó. Egy darabig. Míg mellette szólnak.

Másutt kell a megoldást keresni. Elmondjam, nekem mi "tetszik"?... Elmondom.
Az a gyakorlat, amely egyes USA tagállamokban dívik. Rövidítve adom elő. Egyenként veszik a bűncselekményeket, kiszabják az érte adandót és a végén összeadják. Így aztán végezetül kijön mondjuk 360 év letöltendő. Az már húzós, nem? Annyit már lehet harmadolni jó magaviseletért. Legyek cinikus? Leszek. Akár kétszer is lehet harmadolni.

5 megjegyzés:

  1. A kérdéshez köthető véleményemet egy régebbi bejegyzésemben olvashatod: http://apa54.blogspot.com/2010/05/kello-buntetes-halal.html

    VálaszTörlés
  2. Igen, vannak érvek mellette, és ellene is. Akit érdekelt a téma az foglalkozhatott vele több helyen. Nem kétséges, hogy a mellette állóknak is igazat lehet adni, és az ellenzőknek is. Az igazi "vihar" azokban van, akiknek valakijét megölik. Ők gondolkodás nélkül mondják a választ: legyen! Ezt is meg lehet érteni, viszont aki gyilkol, az semmiképp nem folytat le magában morális vitát mielőtt megteszi. Erre a szintre valamiért le kell süllyedni, és van egy olyan gyanúm, hogy ott az agyban nincs rendben valami. Viszont ki az, aki a szembe jövőről egy pillanat alatt el tudja dönteni, hogy éppen egy gyilkossal áll szemben?
    Nem tudnék válaszolni, mert amikor valami borzalmat hallok, látok, akkor gondolkodás nélkül kicsúszik a számon:legyen! Viszont, ha arra gondolok, hogy egyetlen embernek sem lenne joga kioltani egy másik életét, akkor már nem vagyok ennyire heves.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így, így! Így vagyok a kérdéssel én is.

      Törlés
    2. Az érzelmünk azt mondatja velünk, hogy legyen az értelmünk meg azt, hogy ne.

      Törlés