Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2022. július 10., vasárnap

Haderőfejlesztés. A mai magyar huszársággal! Sok ló az sok lófasz. De legalább minőségi.

Sajnos megint aktuális lett a 21. századi lovaskatona témája.
Az új honvédelmi miniszterünknek is ez az egyik becsípődése, bár odáig még ő sem ér fel, hogy legalább jó lovakat adjon alájuk.
A lipicai ló nem alkalmas huszárlónak, bár ha azt nézem, hogy a huszárság meg a díszen kívül -ezért hagyjuk meg a hagyományőrzőknek- nem alkalmas semmire sem a 21 században, akkor tökmindegy min ül.

Íme, kizárólag a nagy magyar-orosz (inkább Orbán-Putyin) kebelbarátság kedvéért, egy nem huszár, ámde ízig vérig lovaskatona.

-Pavel Fjodorov műve. Dovator tábornok!
Fogadok, hogy ezt sem sokan olvasták!
Azok kedvéért kik nem olvasták pár sorban összefoglalom. Dovator tábornok létező személy volt. A második világháborúban a Szovjetunió hadseregének tábornoka.
A regényben leírt cselekményekre már nem vennék be mérget. Lehet van valóságalapja, csak az írói elme kissé megszínezte? Mint a borító is mutatja Dovator lovas katona volt. A regényben megírt történések szerint Dovator egy lovas hadosztály élén gyakorlatilag partizánharcot vívott. Később hadosztályát páncélosokkal is megerősítette.
Egy páncélos és lovas hadosztállyal manőverezett a németek hátában!
Nem semmi egy katona volt! Harcban esett el!
Ezt most csak azért citáltam ide, mert szörnyű gyanú ébredt bennem! Azon kevesek akik olvasták ezt a művet, azon kevesek közé tartozhat tán az is akinek a fejéből kipattant a mostani lovassági egységek ötlete. No igen! Dovator sikereit olvasva ugye, könnyen elragadhatja az embert a hév! Azért halkan megjegyzem, ott a Szovjetunióban volt tér és emberanyag (feláldozható), de már az akkori fegyverzet ... Már az ellen sem ért sokat a lovaskatona! Most meg ...! Brrr!-

Hadsereg fejlesztés? Sok ló egyenlő sok lófasz, az ami már biztos.
Nem vagyok haderőfejlesztési szakértő, de abban biztos vagyok, hogy a 21 századi haderőfejlesztés az nem egyenlő a hagyományok fejlesztésével, és a jelenlegi helyzetben amikor se pénz se katona, akkor nem kellene lóra -meg díszfaszokra- költeni.
Úgy meg pláne nem, hogy az új miniszter helikopterrel esik be lómustrára.
De ha ezzel arra a lehetséges felfokozott koncepcióra utal hogy a harckocsi támogatás mellett csatahelikopterek is támogatják majd a "1. Lófaszt! hadosztályt", (elnevezés a rosseb bakák után szabadon) hát akkor is kétséges a siker.
Lovaskatonaként eddig csak Rambo volt sikeres a 20. században Afganisztánban, de ő is leszállt a magas lóról amikor a minőségi technikával vette fel a versenyt.

Még sajnálatosabb az, hogy a Dovator tábornokról (- jelek közt) kiemelt részt, már ugyanezen huszár mizéria okán megírtam 2017 novemberében, azóta már a negyedik honvédelmi minisztert fogyasztjuk, de hadseregünknek a változás terén csak a minőségi lófasz ami változatlan megmaradt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése