Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2020. január 15., szerda

Civilizációnk áldozata ...

2020.01.11. Kaposvár

A muzikális harkály. A kaposvári harangozó harkály. Azt meg nem mondom, hogy vajon egyedül ő aki a családjában ennyire muzikális, vagy az egész fészekalj? Mindenesetre heti rendszerességgel zengeti a betonoszlopok tetején lévő fémsipkát. Van mikor egy nap több alkalommal is, van, hogy egymást követő napokon is napokig, majd egy-két nap szünet.
Értem én azt, hogy miként "működik" egy harkály. Ezért aztán leszögezhetem, hogy ez a szerencsétlen a civilizációnk kárvallottja. Civilizációnk áldozata. Egyik áldozata. Sajnos egyre több van. Egyre több bele is pusztul.
Továbbá azt is leszögezhetem, hogy a harkályra biztosan áll a mondás: -nehezen tanul ámde könnyen felejt.
Biztosan így van, mert ez a szerencsétlen már az elmúlt esztendőben is utcazenészkedett rendszeresen. És maradt éhen rendszeresen. De azért másutt biztosan tankol, mert nem adja fel. Jön és újra zengeti a vasat. Kitartásból jeles.
Én sajnálom szegényt. Szívás.
Üti szegény szaporán az acélharangot, másodpercenként akár hússzor is, attól lesz szép csengő és messze hangzó a zenéje. Gyorsan, hosszan.
Megzengeti az oszlop tetejét, bámul kicsit a lyuk hiányára, majd újra. Újra, újra s újra. Lyuk meg sehol. Ha lyuk nincs, márpedig nincs, akkor kukac sincs.
No persze, ki gondolt volna erre amikor a világítóoszlop tetejét kialakította?

Most az jutott eszembe, ..... kicsit elgondolkodtam rajta s próbáltam a hangzást elképzelni de nem megy. Milyen lesz vajon a hangzása, ha egy nagy fakopáncs rákap az új hidunk új pilonjára? Szóljon majd valaki ha megesik. Tényleg érdekel!
Nem véletlen jutott eszembe. A műtárgy nagy vitát kavart s hát a vita során olvastam olyan hozzászólást aki azért nézett görbén a ferde pilonra, mert majd zavarja a madarakat. Nem tudhatom, hogy vajon mire gondolt? Nem is találgatok.
Így esetleg zavarhat, egy eltévedt harkályt, de ha így esik azt bízvást mondhatom, az alkalmi utcazenész sokkal többeket fog zavarni. Hogy miért? Mert mi, a civilizáció csúcsragadozói, mindent zavarónak érzünk, minden "bassza a csőrünk".
Pedig hát ... mi vagyunk az a faj amelyik mindenhová betolakodik, mindenhová odapiszkít és mindent tönkretesz.
Ellentétben a harkállyal. Az ő csőre masszív. Teszi amit tennie kell.

2 megjegyzés:

  1. Nálunk az új padlásablakon próbálkozott...

    VálaszTörlés
  2. Pár éve nálunknk is megjelent egy őrült egyed, majd lebontotta a házunk orromzatát. Semmi nem skarta eltántorítani ettől. Aztán a garázson. Majd a fészeten folytatta a melódiát. Már csúzlival álltam.lesben, az sem zavarta, csak rikácsolva elröppent, majd kis idő múlva vissza. Kb egy hónapig őrölte az idegainket, mire eltűnt, talán végleg. Már hiányzik is kicsit! :D

    VálaszTörlés