Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2020. október 12., hétfő

Nem, nem a krumpli a vereségek oka.

Egy újabb vereség. Nem meglepő. Erre van recept.
Szerintem, ezek a vereségek törvényszerűek, várhatóak, már-már elvárható. Az ellenzék erre van beállítva. Nem, nem. Nem a kormány által. Erre állt be maga. Meg is fogom indokolni. De azt azért hangsúlyozom, ez az én véleményem. Nem kell elfogadni, vitassuk meg. Közben gondoljuk át újra.

Kezdem a legtöbb alkalommal elhangzó, leginkább ismételt és legjobban elfogadott indokokkal.
Igen, való igaz, hogy sok összetevős, sok tényezőnek köszönhető. Mint például:
"a jelölt személye, mély szegénység, buszos utaztatás, félelem, több független jelölt indulása, közöny (a többség otthon maradt, nem szavaztak), fideszes polgármesterek fenyegetése, az ellenzék bénázása, aktivisták hiánya, kormánypropaganda, média hatása, és a krumpli (egyebek )osztás."
" a milliárdokkal kitömött kormánypropaganda, az átrajzolt választási körzetek, az utaztatás, a láncszavazás, szavazók betelepítése, stb, stb, stb ..."

Nem folytatom tovább, mert unalomig hangzott már el -tényleg unom- ezt mantrázza az ellenzék tíz éve. S mert tíz éve, ez már nem indok, hanem kifogás, mentegetőzés, kibúvás a felelősség alól.
A tegnapi időközin a választási vereség borítékolható volt, igen nagyon bánom, hogy ezt a posztot nem írtam meg előre, de hát én is vártam, a hátha ..... Nincs hátha!
Vereség van és vereség lesz 2022-ben is ezzel a módszerrel.

Nos, azt hiszem elég volt a felfuttatásból, inkább elmondom a véleményem.

- Az ellenzéki pártok sem külön-külön, sem együtt nem képesek egy választást megnyerni az összefogás ezen módszerével. Hogy miért nem? Azért nem, mert még mindig azt a látszatot keltik, hogy ők az ellenzék. Nem. Nem ők, hanem ők is.
Pont ezért, mert azt hiszik, hogy ők az ellenzék, azt képzelik, hogy elég az összefogás, összebeszélés és egy jelölt megnevezése, indítása, oszt majd jönnek a szavazatok.
Nem jönnek. nem jönnek a voksok, mert a szavazók nem mennek.
Erre nem. Ugyan miért mennének? No meg kik? Beláthatnák végre a pártok, hogy a támogatóik létszáma erősen megcsappant, igen nagy az elutasítottságuk.
Ez az elutasítottság nem csak a pártokon kívüli civilek részéről van meg, hanem a "szövetségen" belül is az egyik párt támogatója adott esetben elutasítja a másik, "szövetséges" pártot és nem is fogja támogatni a jelöltjét. Inkább távol marad.

Az nagyon nem lesz nyerő opció -most sem lett-, hogy a szövetség valamely pártja feldob egy jelöltet és a többi párt meg beáll mögé. Beáll. Na és? Az alacsony támogatottságával, amely támogatók egy része majd inkább nem megy el szavazni, mert ő bíz nem támogatja? Nem látszik még, hogy ez nem működik?

Gyakorlatilag az alacsony támogatottságú ellenzéki pártok kijelentik, hogy ők az ellenzék, összehoznak egy "szövetséget" jelölgetnek -majd ahol egyik is másik is jelöl, ott lehet előválasztás- oszt elvárják a szavazóktól a támogatottságot. Várhatják.

A szavazásokon távolmaradók jelentős része ellenzéki lehet, a többi érdektelen, és nem elég, hogy őket egyik ellenzéki párt sem akarja igazán megszólítani, de még a jelöltállításból is ki vannak zárva. Akkor miért menne el szavazni? Az sem fog működni, hogy majd a véghajrában megpróbálják megszólítani őket mindenféle ígérgetéssel és cserébe elvárják a voksot. Ez, eddig sem ment.

Az ellenzéki pártok be kell lássák végre, hogy nem csak ők az ellenzék, hanem vannak a pártokon kívüli ellenzéki állampolgárok, potenciális szavazók. Az ellenzéki pártok engedjék el végre a "nagyképű" erőfitogtatást és ereszkedjenek le a párton kívüli civilek közé. Keressék őket, hozzák a rutinjuk, tapasztalatuk, az infrastruktúrát és beszélgessenek, egyeztessenek.
Ahol pedig -értem alatta a választókörzetet- erre az ellenzéki pártok nem hajlandók, ott mozduljanak meg a pártokon kívüli civilek, szerveződjenek -hasonlóképp mint a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a segítő Kossuth Körök- és kellő létszám mellett jelöljenek ők is. Jelöljenek és kényszerítsék rá az ellenzéki pártokat az együttműködésre, az előválasztásra. Én ebben az esetben látok esélyt.

Az nem lehet opció, hogy csak pártok jelölnek és előválasztás címszóval megversenyeztetik a saját jelöltjeik, közben körzeteket meg elengednek, mondván ott úgy sem lehet nyerni. Azt meg pláne nem lehet, hogy előválasztás nélkül adnak át egymásnak körzeteket és úgy indítanak jelöltet.

Vegyék végre tudomásul, hogy nem a saját tömegbázisukat kell megpróbálni most növelni, hanem azt a bázist amelyik ellenzékiként elmegy majd voksolni!
Elmenni pedig akkor fog a választó, ha nem azt látja, ez megint csak az ellenzéki pártok mutyija, megint csak arról fog szólni, hogy ki az a néhány "örökös képviselő" akinek mindenképp be kell jutni. Ez az elutasítottságuk egyik nagy oka.

Győzni 2022-ben akkor lehet, ha az ellenzéki pártok leszállnak a magas lóról és nem csak egymással állnak szövetségbe, hanem a pártokon kívüli ellenzéki választópolgárokkal is. A legelfogadottabb jelöltet így kell kiválasztani -mellesleg jó jelöltet biztosan nem tudnak az ellenzéki pártok minden választókerületben kiállítani- közösen. Legyen akár több jó jelölt és legyen előválasztás akár mind a 106 választókörzetben.

Ha az ellenzéki pártoknak sikerül a pártokon kívüli ellenzéki választókat bevonni a jelöltállításba, akkor már nem lesz gondjuk a kampány során az aktivistákra sem és nem lesz hiányuk a szavazóköri delegáltak esetében sem.

Az ellenzéki pártok ezzel nem kisebbedek, inkább nőnek az ellenzéki beállítottságú szavazók szemében. és még így is az övék marad a legnagyobb felelősség, a közös program és majd a közös kormányzás.

Nos, én így látom. Ez szerintem a fő ok és a fő vonal. Persze sem elemző, sem politológus, sem más politikai szakértő nem vagyok. 
Csak egy választó. De mint választót, engem az eddigi módszer taszít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése