Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2012. április 3., kedd

Piszkos játszma!

Nem tudom mások hogy vannak ezzel a kérdéssel, de én kicsit sajnálom Schmitt Pált. Nem tegnaptól, nem is tegnapelőttől. Régebb óta. No nem azért, amit ő követett el és nem is azért amibe ő mászott bele. Másért.
Régebb óta motoszkálnak bennem gondolatok. Nem igazán hiszek én a mesékben.
Régóta nem hiszek a "mesemondóknak". Mondjuk azóta, hogy Andersen meghalt.

Így aztán azt a mesét sem hiszem, hogy Schmitt Pál egyedül jutott el eddig a mélységig. Jó, tudom! Nyilvánvalóan feldobta valaki ezt a plagizált doktorit. Nem egy blogger és nem is egy megszállott kereső. Ugyan már! Miért kutakodna bárki is egy hetven éves, köztiszteletben álló, volt élsportoló és évtizedek óta a diplomácia rögös útjait taposó ember húsz évvel korábbi doktorija után? Még ha közben köztársasági elnök is lett. Sőt! Annál inkább furcsa. Mert azok után, hogy hazánk első embere lett, azok után abszolúte mellékes a húsz éve tett doktori. Még a mikéntje is.

Számítani az számított, amit azóta végzett mióta elnök. Na és amit nem végzett!
Egy ideje azt a verziót favorizálom, hogy az egész ügy túlontúl jól lett megkomponálva. Nagyon jól. De kik, mikor és miért? Gondolom ez a kérdés foglalkoztatja néha a volt elnököt is. Nem csodálom! Természetesen azon kívül, hogy hol jelent meg az írás, ami robbantott, azon kívül senki és semmit nem fog bizonyossággal megtudni. Sírba száll majd az értelmi szerző neve, miként a miértje is. Jobb ez így Schmitt Pálnak!

Nem biztos, hogy az ő korában, az átélt izgalmak, az átélt hónapok után még erre a sokkra is szüksége lenne. Megtörték őt az események. Megtörték őt az értelmi szerzők. Meg lehetett, mert Schmitt Pál egy másik kor embere, egy sportszerű ember, egy sportdiplomáciai pályáról. Ő még egy hiszékeny ember. Meglátszott ez a köztársasági elnöki tevékenységén is. Feltétlen bizalommal volt választott övéi iránt.
És ez a "gyermeki" naivitás, ez a régebbi korból hozott belenevelt hozzáállása tette őt alkalmassá az abszolút balek szerepére.

Ö még nem tanulta meg és tán nem is tudta, hogy egy "magasabb osztályba" léptették, ahol már nem a lovagias harc szabályai dívnak, hanem a kocsmai verekedés stílusa.
A szabály az, hogy nincs szabály! Nem bement ő a csőbe, hanem behúzták. Rossz tanácsokkal, rossz irányítással. És ő elhitt mindent amit mondtak neki, mert hitt bennük. Aljas módon vezették be olyan mélységig az erdőbe, ahonnét már nem találhatott ki egyedül. És a tanácsokat természetesen jobbról kapta, mint ahogy érzésem szerint a buktatásának terve is jobb oldalon készült. Tán már akkor kész volt, mikor kiválasztották az elnöki szerepre, de az is lehet csak a hirtelen jött lehetőséget lovagolták.meg. Mindegy a végeredményt nézve. Schmitt Pál az ügye kezdetén még simán kiszállhatott volna. Ha hagyják! De nem hagyták. Megjáratták vele a hadiutat, mert ez kellett annak bizonyságára, hogy ő egy önálló, önállóan gondolkodó és döntő elnök. Pedig bukásra volt ítélve és buknia is kellett. Jól jött és jókor. Félidőben vagyunk. Így egy ciklusokon átívelő új elnök veszi át a Sándor-palota irányítását. Ha netán mégis vereséget szenvedne a Fidesz, akkor ott az elnöke, aki az új kormány munkáját három éven át is tudja fékezni. Arra mérget lehet venni, hogy nem fog olvasatlan aláírni törvényeket és nem is fog minden ötlet csak úgy kontroll nélkül átslisszanni a törvényhozáson. Mire megszabadulnak tőle, addigra már választási év lesz és elment a hajó. Ahogy Orbán meg is ígérte. Megköti a jövendő kormányok kezét. Meg. Alaposan.

Egy hetven éves, jóhiszemű, hiszékeny, megalázott, megszégyenített és mindenki által elhagyott emberről van szó. Az "övéi" által is elhagyott emberről! Persze!
Nem bűntelen és nem hibátlan. Sem mint ember, sem mint első ember!
Maga is okozója a történéseknek, de nagyban áldozata is.
Padlón van! Hagyjuk hát a kocsmai verekedés szabályrendszerét és legyünk kissé lovagiasak. Ö volt hazánk köztársasági elnöke.
Annyit megérdemel, hogy nem rugdossuk tovább is, még "fektében" is.

17 megjegyzés:

  1. Abban egyetértek, hogy megvezették a sajátjai, de abban nem, hogy muszáj volt neki aláírni mindent, amit elé raktak. Világ életében köpönyegforgató volt, és a bukása sem hazudtolta meg ezt. Lásd, először nem indít eljárást a doktoriját visszavonók ellen, rá egy napra már bírósággal fenyeget. És ez csak az utolsó (eddig) ebben a hosszú sorban. Egy szó mint száz, én bizony nem sajnálom. Azt a sok "járandóságot", amit a posztja után kap, na azt viszont igen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek egy kivételével. Alá kellett írnia mindent, hiszen azért tették oda.

      Törlés
    2. Most látom, hogy Bohóc viszontreagálásában majdnem szó szerint egyezik az álláspontunk.

      Törlés
    3. Ugye. ugye. Pedig nem is beszéltünk össze.

      Törlés
  2. Dehogynem! Muszáj volt neki mindent aláírnia, azért került oda. Többek közt azért. Az igaz, forgatta a kabátját rendesen, nem is vitás.
    A doktorival kapcsolatos per -illetve nem per-, az már a hülyére vételének az egyik mellékszála. Neki nem tudta volna elmagyarázni egy Kolláth kaliberű jogász? Ugyan már! Hisz tele van a kormány, a Parlament, a Sándor-palota és ezek környéke jogászokkal.
    Elejétől kezdve nem értettem, miként lehet, hogy annyi balfasz dolgozik mellette? Miként mehettek ki hibáktól hemzsegő írások a palotából? Van ott egy személyzet erre. Leveleket, kommünikéket, ajánlásokat, beszédeket meg minden szart megírnak, átnéznek, stilizálnak, stb. Elejétől kezdve hagyták szép apránként, lassan lejáratódni, nevetségessé válni. Most megfizetett az elnökségért és utólag meg megfizetik érte.

    VálaszTörlés
  3. Nem is igazán tudom mit szóljak hozzá. A forgatással egyetértek, hiszen mindig jól ment a szekér. Ha meg arra gondolok, hogy juthattak ki az "írások" az Elnök kezéből úgy, hogy más nem látta vagy nem akarta látni... érdekes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az övénél alacsonyabb szinten sem engednek ki ellenőrizetlen anyagot. Most akkor ehhez vegyük hozzá Schmitt Pál köztudottan problémás íráskészségét. Nem hihető! Még az sem, hogy egy rakás alkalmatlan ember dolgozott a keze alá. Mert ha igen, akkor az első baki után fejeknek kellett volna hullani.

      Törlés
  4. Orbán egy zseniális machinátor, ha sakkozna, közöttük ő lenne number 1.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aha! Szakember sem mindig tudja a zsenit megkülönböztetni a háborodottól.

      Törlés
  5. Így van ez, amikor egy ember nincs tisztában a határaival, korlátaival. Csak azért elvállalni egy ilyen magas pozíciót, hogy valaki legyen, kivételes anyagi helyzetben éljen, és palotában lakjon, enyhén szólva is naivitás. Az elejétől látszott, hogy nem oda való, és ezt neki kellett a legjobban tudnia, még akkor is, ha óriási volt a csábítás. Tapasztalhatta az elődeinél, hogy ez mekkora kihívás. Írom ezt minden emberi bántószándék nélkül, de sajnálni nem tudom az ilyeneket.
    Lehet, hogy jó sportember volt, ezen belül jól látta el a feladatait, ennek taglalásába nem mennék bele, mert nem értek hozzá. Mellesleg a politikához sem nagyon, csak azt látom tisztán, ami már „majdnem kiüti a szemem”. Csak véleményem van a dolgokról, azok után, amit látok, megélek.
    Gondolom még azt is, hogy egy ilyen helyen erős egyéniségre van szükség, a minimum, hogy tudja mit, miért tesz, és mi lehet annak a következménye, mert azt meg a végén úgyis neki, egyedül kell vállalnia.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre szokták mondani: -van az a pénz ... Van. Kevés ember van ebben a honban, aki egy hasonló ajánlatot elutasítana. Gondolom én. Mindamellett tudnia kellett -ha van kellő önismerete- alkalmatlanságát. Vélelmezem, tudta, csak. Csak vakon bízott a kinevezője, támogatója segítségében. A helyzet az, én sem vagyok sem politikai elemző, sem igazán hozzáértője a témának. Csak gondolkodok. Néha magamban, néha meg nem. Ha remek és fogadóképes a közönség -mint most is- akkor tanulok a hozzászólásokból és talán én is tudok valamicskét adni a szintén gondolkodóknak. Igazad van, erős egyéniség kell. De ha az az egyéniség erősen megosztja az amúgy is megosztott társadalmat, akkor baj van. Márpedig egy erős egyéniség, aki erősen húz az egyik oldal felé, az erősen meg is osztó személyiség. Most attól tartok, hogy ez a variáció jön.
      Tudod az igazi nagy baj az, hogy bár a felelősséget, következményeket egyedül kell vállalnia, de nagyon sokan meg viselik azt. Főleg a következményeit.

      Törlés
  6. Nem akarom bagatelizálni ezt a témát, de ki kéne kukucskálni kicsit mögüle,és egyéb, hatalmas gondokat vennénk észre .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maximálisan egyetértek. Ezt én egy témazárónak gondoltam Schmitt ügyben.

      Törlés
    2. Koncentrálni kellene az előttünk/előttük álló feladatokra, de ameddig nem számolunk/számolnak el múlt bűneivel addig nincs előrelépés. A halogató taktika megbosszulja magát. Most éljük meg ezt. A hatalomváltás, csak hatalom átmentés volt, ezért ez a totojázás. Egyszerűen képtelenek, nekik lehetetlen a múltat lezárni. Mert akkor elesnek a zsírosbödöntől. Rettenetesen pesszimista a jövőképem.

      Törlés
  7. Csak hogy egy kis vidámság is legyen: http://www.youtube.com/watch?v=kgl5XqVSkMc

    VálaszTörlés