Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2012. június 24., vasárnap

Hálapénz

Hallgatom a hálapénz átvétele körül kialakult tervezgetést és persze megint csak vannak dolgok, amiket nem értek.
Előszörre is itt van az elgondolás, hogy csak az az orvos vehet át lóvét, aki erre engedélyt kért előtte a főnökétől. ......... Miért?
Ezért: -"A július elsejével életbe lépő új munka törvénykönyve tiltja, hogy a munkavállaló a munkáltatója belegyezése nélkül külön díjazást fogadjon el egy harmadik féltől."

Na de ...! Na de, ha ez így lesz és kér engedélyt és kap is, akkor meg be kellene vallania és adóznia kellene utána. Eddig is kellett volna,de ezt most inkább nem feszegetem.
Most viszont az "ellen" aki kér -és megkapja-, írásbeli bizonyíték lesz arra nézvést, ő bizony elfogad hálazsét. Osz hogy mennyit vall be majd belőle? Kacagjak?
Na itt van mindjárt egy dolog, ami kétséges és nem érthető, miként fogják ellenőrizni a (be)vallomás valóságtartamát?
Hacsak úgy nem, hogy a hálapénzt adó nyilatkozik az orvos munkáltatójának az adott pénz mennyiségéről.
És akkor álljunk is meg! Mert ha igen, akkor ezt ne szépítgessük, ez már fizetős szolgáltatás. Hivatalosan is fizetős. Volnának más megoldások is, de hagyjuk.
Mert akkor már végképp nem hálapénz lesz a neve. Magyarán és az én olvasatomban a kormány ahelyett hogy ellene menne, bebetonozza a hálapénz intézményét és megelégszik a morzsákkal, mert nem juthat a szelethez.

A másik amit nem értek, miért csak az orvosok hálapénzével foglalkozik ország s világ?
A munka törvénykönyvi szabályozás nem orvost ír, hanem munkavállalót!
Lényegtelen és elhanyagolandó szőrszálhasogatás ez tőlem .....

Kérdek hát mást. Honnét tudom, hogy a benzinkutasom kért, vagy nem kért engedélyt?
De komolyan! Ráírják a faszira?
Mert ha nem, akkor kénytelen ő maga felhívni a tényre a figyelmet. Mondjuk ekképp: -"én hivatalos hálapénz elfogadó vagyok!" Az Uram megszólítást szándékosan mellőztem, mert kezd kikopni a nyelvezetből a köszönéssel egyetemben. Visszatérve ... De! Mondhatja? Szerintem törvényileg nem. Meg miért is mondaná? Ergo, nem változik semmi! Mi adjuk, ők elfogadják és vagy van engedélye, vagy nincs -ettől független elfogadja- és vagy bevall belőle, vagy nem. De több lesz a nem!

Viszont ajánlanék egy másik megközelítést. Most biztosan nagyot fogok ugrani a "dögölne már meg sürgősséggel" várólistán.
Emlékszik tán mindenki a rezidensek kezdeményezte, majd a szakorvosok által is támogatott akcióra, hol is letétbe helyezték a felmondásaikat és csak egy bizonyos összegű -méltányolható és elégséges- béremelés kiharcolását követően kívántak visszamondani. Mondták, ha azt nem kapják meg, akkor tömegesen és egyszerre mondanak fel, hagyják el a pályát. Megkapták. Pontosítok! Kaptak. A kért emelés összegének csak a töredékét. A rezidens szövetség elnöke azt mondta: -elégedettek az elért eredménnyel és a kezdeti lépésekkel, meg a beígért ... stb. Nem szó szerinti idézet, de ezt mondta és ez volt a lényege. Vissza is vonta az előre datált felmondását mindenki. Szakorvosok, rezidensek egyaránt. Megismétlem. Mert elégedettek ...
Nos akkor kérdem én. Miért kellene hálapénzt adnom, ha elégedettek?

Jó, jó! Ez így durva, persze. Bár így is meglehetne közelíteni. Tán inkább a beígért ... irányába kellene a kormánynak elmozdulni és a tisztességesen végzett munkáért odatenni a tisztességes bért. És így aztán szépen levehetnék ezt a kellemetlen terhet mindenki válláról. Mert ez minden esetben mindkét félnek kellemetlen. Annak is aki adja és annak is aki elveszi. Mert ott van a bizonytalanság. Miért mennyit és vajon ő mit vár? Kellemetlen nem? Mellesleg meg az államnak iszonyú veszteség bevételi oldalon!
.

13 megjegyzés:

  1. Ez azért lesz így drága Bohóc, hogy a hálapénz összegéből, ne maradjon ki a főnök sem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A főnök nem szokott kimaradni. Nem olyan ...

      Törlés
  2. Tisztelt Tábornok úr!
    Alulírott X.Y. tizedes azzal az alázatos kéréssel fordulok Önhöz, hogy a Bp. XXXX. kerületi rendőrőrs területéhez tartozó közúti ellenőrzések során a 'szóbeli figyelmeztetés' kategóriájába eső ügyfelektől a kialkudott hálapénzt átvehessem, illetve bankszámlámra utaltathassam.
    A nemzetet szolgálom!

    VálaszTörlés
  3. Erről én is olvastam a helyi lapban. Nálunk megkérdezték a három város orvosigazgatóját. Igazából egyik sem tudott tisztességes választ adni, mert mi joguk lenne megtiltan, (fizetés) de hogyan is hagyhatnák jóvá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van ahol sikerült a megoldás. Mármint az engedélyezés.

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Az lenne, ha nem lenne adóvonzata. Adózzanak belőle. Jogos. Akik csak bérből és fizetésből élnek, minden fillérből "lekarmolnak".
      Ha csak ezt nézem, akkor nem is akkora marhaságaz élőmunkát kis adóval terhelni és a fogyasztásra áttenni. Mert akkor az adózatlan pénzek legalább egyszer -az elköltéskor- adóznak. Csak ahhoz hogy ez jól (viszonylag jól) működjön, tisztességes bért kellene fizetni a tisztességes munkáért mindenkinek. Mondom, mindenkinek!

      Törlés
  5. Sok évtizedes beidegződést egy rendelettel nem lehet megváltoztatni. Ha az orvosok, fodrászok, pincérek....stb fizetését tíszeresére emelnék, Marinéni akkor is odaadná a nyugdíja jelentős részét. Jobb ellátás mégsem kerekedne belőle. Az orvosok (is) megérdemelnék, hogy a tudásukhoz mérten (ha van) méltó fizetésük legyen. Hálapénz nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig nem nagyon van más lehetőség. Tisztességesen meg kell fizetni a munkát. Aki meg plusz szolgáltatást akar, az fizessen érte. Csakhogy ...! Ahhoz az alapellátásnak eleve tisztességesnek kellene lennie, mert nem mindenki képes a pluszt megfizetni. Oszt előbb-utóbb megszokná és megértené mindenki -"Marinéni" is-, hogy a zseb helyett a pluszra adja a pénzét. Mert ha tellik a paraszolvencia, meg a borravaló kicsengetésére, akkor azon a pénzen ugye ... Persze, ha volna mit!

      Törlés
  6. Ez úgy baromság, ahogy van. Vannak a feneketlen zsebek, meg a belecsúszó pénzek, amit valójában csak azok látnak, akik adják, és akik kapják. Vagy még több kell, hogy az államnak is jusson? Eleve úgy kalkulálják? Csak legyen aki fizetni tud, még hálapénzt is a szolgáltatásokon kívül, amikor lassan a fél ország munkanélküli.

    VálaszTörlés