Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2012. június 17., vasárnap

Patyomkin szindróma

Ki ne hallotta volna már Grigorij Patyomkin nevét? Én most nem mint a hírhedt páncélos névadóját emlegetem fel, hanem mint Nagy Katalin cárnő kegyeltjét, aki a látszateredményekkel való hivalkodás és a hazug propaganda jelképévé vált "Patyomkin-falvakat" megépítette.
Ha igaz! Valószínűleg nem.
De mindegy ez már ennyi év távlatából.
A lényeg: -"... a „Patyomkin-falu” kifejezés a politikában úgy terjedt el, mint a kellemetlen tények hamis eredményekkel való elrejtésének szinonimája ..."

Sokszor eszembe jut Nagy Katalin remek testi és szellemi képességekkel megáldott kegyeltjének neve. Állítólag, Katalin élt is a tábornok-herceg mindegyik képességével, de ez most nem tárgya a mondandómnak. Hogy mi a tárgya?
Legutóbb a hajléktalanok kisöprésével kapcsolatosan jutott eszembe Patyomkin.

Ez az, aminek látszik!
Amit velük művelnek és még művelni terveznek, az a kellemetlen dolgok hamis, látszateredményekkel való elfedésének tipikus példája.

Nyilván, valamit kezdeni kell. De kérdem én: -ha minden hajléktalant kisöpörnek, vagy börtönbe visznek az aluljárókból, ha az összeset elűzik az erdőkből és mindnek lerombolják azt a maradék kis életterüket is és vele minden vagyonkájukat, amihez mellesleg szívvel ragaszkodnak, akkor megszűnik a hajléktalanság?

Egy nagy büdös lóágyékot! Azt!

Ahány szerencsétlen, annyi élet, annyi probléma, annyi megoldás. Lenne. Ha érdekelné azokat, akik tehetnének. De nem! Egyszerűbb megoldani a Patyomkin-módszerrel.

Persze. Lesz aki örömmel megy szállóra, de lesz aki nem. Lesz aki örömmel hagyja el az erdőt, de lesz akinek már az az élete. Az a talpalatnyi föld!
Netán ez a probléma?  Sherwood erdeje talán valamelyik Fidesz potentát tulajdona lett? És bántja a szemét? Hát tegyen! De ne ellenükre, hanem értük!

Mert ha nem élhetnek sehol -sem városban, sem kívül- akkor egyáltalán ..... akkor?

2 megjegyzés:

  1. A lovak valamikor szabadon nyargaltak a prériken.
    Ma már nem élnek vadlovak.
    A tyúkok nap nélkül fél négyzetméteren tojják nekünk a tojásokat. Ha már nem tojnak, levágják őket kajának.
    A baromfi már nem vadállat.
    Az ember már nem vadember.
    Ez itt a városlakók környezete. Ember az állatok fölött, s az ember fölött a pénz.
    A szabadság ideje lejárt.
    Vagy tojunk, vagy....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értelek én. Ez a legnagyobb bajom. Hogy értelek! :)

      Törlés