Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2018. november 24., szombat

A magyar nyelv azért van, hogy ...

Én magyar vagyok. Magyarnak születtem, magyarnak érzem magam és magyarul beszélek.
Sőt! Már az Orbáni követelményeknek is megfelelek, mert ugye szerinte az a magyar akinek az unokája is magyar.
Nos a helyzet az, hogy nekem már három unokám van és mind a három magyar!
És nem azért magyarok mert Orbán vagy más nézetgyárosok ezt állítják, hanem azért, mert magyar az anyanyelvük. Ennél fogva magyarul beszélnek! Bizonyára majd megtanulnak más nyelveket is, de idehaza, magyar környezetben magyarul fognak beszélni. Minden esetben magyarul, ha van magyar szó arra amit ki szeretnének fejezni. Mint én is. Ha majd megcsúsznak, hát rájuk szólok!
Mert szerintem a magyar nyelv azért van nekünk magyaroknak, hogy használjuk.
Mert ízes, mert szinte mindenre van kifejezése, mert őseink, atyáink, anyáink nyelve.
Magyar! Beszélj magyarul!

S hogy miért jött ez most nekem, Elmondom. Egy példával.
Most csak eggyel de tudnék ezer példát! ... Sajnos!

"fake news"
Sajnos, ma már Orbánnal az élen szinte az összes faszkalap ezt a kifejezést használja. De nem csak a politikusi beszédben, de berágta magát a közbeszédbe is. Élek a gyanúval, hogy már azok is ezt üvöltözik akiknek halvány fingjuk nincs a jelentéséről.
De jó mondani, mert a nagyvezír is mondja!

Kamu hír, fals hír, álhír, koholt hír, kacsa! De használhatnád akár azt is, hogy hamis, csalás, koholmány, cinkelt! ... Látod? Ezek magyar szavak!

No persze lehet a magyar szavak, kifejezések helyett nagyképűen, mesterkélt stílusban idegen szavakkal dobálózni, vagdalkozni. Csak azt nem értem, minek?
Ettől lesz valaki magyar? Ettől biztosan nem!
Mint ahogy a zsinóros mentétől sem, még akkor sem ha éjjel s nappal abban jár, meg a nemzeti vágtától sem, meg attól sem ha nemzetiszínű zászlót tűz a háza minden szegletére, de még a dobermanja szájába is. Sőt! Attól sem, ha melldöngetve hirdeti a magyarságát, kereszténységét és az orbáni ki a magyar, mi a magyarságunk, meg a védjük meg Magyarországot, védjük meg a magyarokat féle marhaságokat.

De ha már mindenáron és bőszen magyarkodsz, és közben agyarkodsz, akkor álhír baszod! Álhír, meg kamu, meg koholt és nem "fake news"
Érted? Érted a különbséget? Érted amit mondani akarok?
Ha nem, akkor kibaszott nagy a bajod!
Kibaszott nagy, mert ez az egész oldal, mert itt minden szó, mondat színtiszta magyar!

Nem vagyok vaskalapos, nem érzem magam szűk-látókörűnek, de ezt az újkori magyar mentalitást, hogy ahol csak lehetséges, ott idegen szavakat, kifejezéseket vágjunk be, szúrjunk be és közben mi magyarok várjuk el minden magyartól, hogy a világ összes létező nyelvén, az angoltól a bantuig, de mi aztán minden más nyelvű szót keverjünk a mondatainkba, és azt helyesen is ejtsük. Főleg utóbbi bosszant néha! De nagyon!
Az adott nyelvet beszélő és épp azért azzal villogó, felvágó elvárja a nyelvet egyáltalán nem beszélőtől is a helyes kiejtést! Egyik magyar a másiktól! Oszt mire fel magyarok?

Mire fel? Magyarországon, meg egymás közt magyarul. A többi meg akkor legyen elvárás, ha lesz a földgolyóbison legalább egy más nemzet lakosa aki a saját nyelvét beszélve helyesen ki tudja ejteni azt a szép magyar és nekünk kedves szót, hogy Budapest!

Még egyszer, csak a gyengébbek kedvéért!
A magyar nyelv az, ami tényleg a magyaroké! És éppen ezért, Magyarországon, meg egymás közt mi magyarok azt beszéljük! Már persze aki képes rá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése