Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2022. január 30., vasárnap

Áldás békesség

2022.01.29. Kaposvár, Béke utca

Az "áldást" én mondtam, a békesség pedig olyan látványosan párolgott ki belőlem, hogy összeállt mint egy asztráltest, és láthatóvá vált fölöttem akár a szellemfilmeken.
Nem, nem a szél fújta vissza a járdára. Errefelé az őszi lombhullás óta nem járt utcaseprő. Ja! Hogy az már hivatalosan nincs is?
Meglátszik a város egynémely szegletén.
Vitathatatlan, hogy vannak helyek, például a vásártéri út, ahol már felmerték a levélhulladék javát hajlékony falu konténerekbe.
Ha már a konténer. Nem igazán értem az alkalmazott módszer hatékonyságát.
Valaha létezett itt a városban is lombszívó gépjármű. Az a gépezet egy zárt rakterű, mint a hulladékürítő kocsik, csak annál kicsit kisebb szerkezet volt. Kellett bele egy sofőr, meg egy segéderő aki a szívócsövet mozgatta. Közben a gép az útszélét is felporszívózta.
Most meg nem porszívózzák, hanem fújják. Számos alkalommal láttam ahogy motoros lombfúvóval kergette egy ember a faleveleket a füves placcon. Szerintem azt nem azért találták ki, hogy nagy területű füves részeken gerjesszen vele a kezelője forgószelet. Inkább a zugokra, élekre, résekre, bokrok alól. Amennyi benzint elégetnek vele! Meg még zajos is rohadtul. Oszt vannak a lombseprűs "tömegek", lebírhatatlan munkavággyal kupacolnak, mernek. ... Az a régi volna a modernebb. Meg még hatékonyabb is.
Mondjuk az is egy kérdés bennem, miért kell a levelekkel megvárni a tavaszt? Főleg egy olyan télen, amikor hó sincs. Ez a már morzsalékosra taposott nedves trutymó csúszik vizesen is, ha lefagy akkor is. Nem mellesleg mondom, a Békevártól a körtemplomig egy kerékpárút is húzódik a járdával párhuzamosan, pont annyira megtakarított mint a járda.

No de, hogy valami szépet, jót, fejlődést is mutassak.     Vár utca.
Ez a járda 2018-ban, meg előtte és utána is, kissé hepehupás volt a platánok miatt. Abszolúte szinten, tehát két "hupa" után volt egy "hepe". Most azt kell mondjam, remek!
Van még jó pár járda a városban, már ahol van egyáltalán, ami arra inspirál:
Lassan járj, tovább élsz!"

Azt azért hozzáteszem -csak azért mert ilyen kis "gonoszka" vagyok-, ismerve a platángyökerek makacs természetét, hát az a térkövezés sem sokáig lesz sík. Viszont, javítani sokkal egyszerűbb az kétségtelen. Ha lesz aki javít és lesz amiből javítanak.

De persze olyan is van ami a rossztól a még rosszabb irányába fejlődött.
Vásártéri út.
Ez, a már lassan járdának nem is nevezhető nyomokban aszfaltozott részeket is tartalmazó "hadiút", 2018-ban még pár lapát murváva beleszórásával "nagyjavításon" esett át, mostanra viszont, a gödrökben már csak a víz és a sár maradt.
Ez a, dobok bele pár lapát murvát és kicsit megpaskolom a tetejét, ez egy annyira hatékony módszer mint a kátyuzásnál, a dobok a likba pár lapát langyos bitumenes darálékot oszt ráverek vagy kettőt. ... Nem a tömőanyagra kellene ráverni, és nem kettőt.
Ez a tipikusan, nesze semmi, de ba*d el jól tevékenység esete. Látszatnak is szar.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése