Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2022. március 2., szerda

Tűz, pusztítás, vér, őrület

Nem tudni, hogy ennek az őrült háborúnak, mi lesz a vége? Hány életet vesz még el és hány életet tesz még tönkre?

Ukrajnában, nem mellesleg a határ szomszédunkban tombol a Putyini őrület.
"Testvérnépek" ölik egymást halomra egy őrült diktátor parancsára, kezdeményezésére.
Katonák hullanak el százával, ezrével, köztük nagyon sok siheder, sok még tán a szerelmet sem tapasztalta meg. De már öl, mert ez a parancs.

Civil személyek esnek el a gyilkos tűzben, ragadnak a romok alatt, halnak kínhalált. Gyerekek halnak százszám, anyjuk karjában, vagy nélküle, vagy együtt. Gyermekek
akik még a világból szinte semmit nem tapasztalhattak meg, csak most a pusztítást.

Az agresszor már mindenre lövet, mindenkit ölet. Százaknak, ezreknek hozatta el a mindent elpusztító katasztrófát. Ukránnak orosznak egyaránt.

Mindegy, hogy orosz vagy ukrán az áldozat. Áldozat!
Mindegy már a pontos szám. Rég túl vagyunk az elfogadhatón. Ezrek halnak értelmetlen halált. És még mennyi fog odaveszni? Hány száz, hány ezer?

Ukrajnának, az ukránoknak ez a végső csata. A végső akkor is ha odavesznek mind, akkor is ha csak szabadságukat, függetlenségük vesztik.
Bátor hazafik küzdenek a pokoli túlerővel. Létszámukban, fegyverzetükben is kevesebbek, de bátrak, kitartók, elszántak, mert honvédők.
A saját földjük öntözik a saját vérükkel a jövőért.
Olyan elszánt ukrán hazafik, mint az elnökük Zelenszkij, mint Kijev polgármestere Klicsko, mint a teniszező Sztahovszkij és ... és azok a most még névtelen ezrek, akik önkéntesnek jelentkezve fegyvert ragadtak, vagy kik fegyvertelenül állják el az orosz harckocsik, harci járművek útját.

Több tiszteletet nekik! Több tiszteletet és több együttérzést!
Meglehet, sorsuk spártai lesz. Meglehet.
De ők kiálltak, és feltették az életük. Ugyanezt egyáltalán nem tudom azokról feltételezni, akik tőlük azt várják el, hogy megadással, hazájuk feladásával, eladásával vessenek véget a harcnak. Tiszteletet nekik, mert szabadok lesznek, élve vagy holtan.

Hogy mi volt, milyen előzmények? Hogy mi lesz ha? ... Ez mind, nem szempont most.
Előbb a béke kell jöjjön s majd utána az elszámolás a múlttal, és nyitása a jövőnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése