Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2012. január 6., péntek

Össztűz! Tűz!

Alkotmányos alapjog lett az önvédelem. Mostanság leginkább ezt hallom szajkózni és kezd kicsit zavarni. Nem pontos.
Mindössze annyi történt, hogy bekerült az alaptörvénybe, hogy "mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához."
A lényeg: "törvényben meghatározottak szerint"!

Az alaptörvény lehetőséget ad tágítani a meglévő törvényi kereteket, de még nem tágult! Lehet nem is fog. Lehet igen. De miben? Majd meglátjuk, ha elkészül.
Tehát egyelőre teljesen felesleges betenni a kispárna alá a szekercét, mert tör. Felesleges a kiegyenesített kaszát is az ágy mellé támasztani, mert hátha ránk dől és akkor féke vesztett helyett gége metszett lesz az éjszakánk.
Továbbra sem érdemes a nagyfeszültséget a kerítésben tárolni, mert esetleg nekidől a postás és akkor többet nem hozza ki a küldeményt.
Nem szerencsés dolog az éjjeliszekrényre rakni a felhúzott forgótáras hatlövetűt sem, mert hátha az ébresztőóra mellé ütünk és valaki olyan borul meg, akinek nem kellene.
Ez itt még nem Amerika!
Ami egyelőre látszik, hogy az alaptörvény szelleméből fakadóan, már nem kötelesség a támadás elől kitérni. De azért lehet! Néha nem is árt.
Ez olyasmi megfontolandó dolog, mint az egyirányú utca. Ha mégis szembejön egy kamion, akkor lehet szívózni is, meg kitérni is. Legfeljebb felvésik a fejfára: itt nyugszik Lapos Úr, akinek elsőbbsége volt.
Az is igaz, hogy a tilosban járók mostantól még idegesebbek lesznek és tartván a támadástól majd hamarább odacsapnak. Ők biztosan nem várnak az új Btk. megjelenéséig. Aztán lesz néhány amúgy is agresszív védekező példány, aki már az árnyékra is ráver kettőt és majd a megelőzéssel takaródzik.
De ez még csak hagyján. Hanem egyre többet hallom, az akkor akár le is lőhetem vélekedést. Sok-sok sugárzó arc készül ... Mire? Olyan jó dolog lenne?
Nagyon nem tartom szerencsésnek annak a vélekedésnek az elterjedését, hogy a bíróságok ezentúl nem vizsgálják a védekezés és támadás arányát, éppen ezért az ököllel támadót szívfájdalom nélkül fel lehet koncolni egy vasvillával.
Amúgy meg szívesen megkérdezném a sok véresszájút -akik most mámoros örömmel készülnek ölni is akár az alaptörvényre való hivatkozással-, miből gondolják hogy mindjárt ölni kell? Az elhárítás nem egyenértékű a megsemmisítéssel!
Lehet ennek az alapjognak nagyon sok kárvallottja mindkét oldalon, míg káosz lesz.

2 megjegyzés:

  1. Azt sem tudják sokan, hogy csak a közvetlen életveszély elhárítása fér bele az önvédelem fogalmába. Tehát, ha hárítottam az ütést, rúgást, szúrást, bármit valamilyen módon és utána visszatámadok, az már nem önvédelem, hanem önbíráskodás.

    VálaszTörlés
  2. Bizony. Most kapkodva és gőzerővel próbálják a médián keresztül tisztába tenni a dolgokat.

    VálaszTörlés