Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2012. május 16., szerda

Oligarcha, oligarchia

Mindegy hogy melyik, avagy nem mindegy?
Ez egy jó kérdés. A jó válasz pedig ..
attól függ, hogy melyikről is beszélünk?
Bizony attól. De kezdjük a legelején!
Azért azt el kell ismerni, hogy vannak dolgok, amik megváltoztatása, rendbetétele teljesen jogos.
Ez vonatkozik azokra a dolgokra is, aminek az elmúlt két esztendőben a Fidesz kormány nekiesett, csak épp elcseszték. Szükségszerűen elcseszték!
Egyre több az ilyen, mert egyre inkább kapkodnak és egyre inkább a körmükre égnek a dolgok. Nagy a szorítás.


Aztán ott van a bebetonozódás kérdése is. Az eddig is megszabta a lehetőségeket alaposan, most pedig hogy sikerült a klientúrát helyzetbe hozni és ennek okán elpofátlanítani, hát most már még nehezebb. Sokkal nehezebb! Még nagyobb a szorítás!
Mert ugyebár eddig csak "kuncsorogtak" hisz kapni akartak, most meg már hogy "birtokon belül vannak" belepofázhatnak mindenbe. "Pénz beszél!" Bele is pofáznak!

Még hogy nincsenek oligarchák? Naná hogy vannak! Naná!
Menjünk csak sorjában. Mit is jelent az oligarcha?
Oligarcha: -"hatalmaskodó főúr, a nép felett uralkodó főnemes; kiskirály".
No persze! Ha így nézzük, szó szerint, akkor lehet kötözködni. Mert ugye nincsenek főuraink, nincsen uralkodó, meg főnemes, sem királyság, pláne kiskirály.
Vannak viszont nagytőkéseink.

De akkor mi van? Akkor irány tovább! Szépen sorjában. Mit is jelent az oligarchia?
Oligarchia: -"kizsákmányolók kis csoportjának politikai és gazdasági uralma".
Hoppá! Ezzel a tétellel már rohadt nehéz vitába szállni. Avagy nem?
Azok a bizonyos nagytőkések. Akik uralják a politikusokat.
Rajtuk keresztül pedig a politikát!

Ez van! Hogy is szokták mondani?
"-Ezek mennek, meg a hangyák a fal mellett!"
Volt is, van is, lesz is. Csak épp az nem mindegy hogy mekkora?
Mert minél nagyobb az oligarchia, annál veszélyesebb. Mert minél nagyobb a gazdasági és politikai uralom, annál kevésbé érdekli a mások baja a sajátján kívül. Ez nagyon jól látszik!
Minden eszközzel védik a saját érdekeiket és a nagy többség -tehát az ország- érdeke csak annyiban érdekes hogy ne dőljön össze teljesen, mert akkor nem lesz honnét elszipkázni. Ma hazánkban simán csak pénzbehajtás, pénzbegyűjtés folyik, no és a jogi háttér felépítése, kialakítása annak szellemében, hogy a klientúra érdeke ne csorbuljon és lehetőség szerint a későbbiekben se.

Magyarán! Az oligarchia létezik. Van! Teljesen jól van definiálva. Oligarcha pedig úgyszintén van. Az is jól van definiálva csak esetükben a definíciót kissé átvitt értelemben kell olvasni. Őket nevezi Orbán nagytőkésnek.

"-nagytőkésekre, sikeres milliárdosokra és magyar nagyvállalatokra szüksége van az országnak, különben mindent „a külföldiek visznek el” (Orbán mondta)
És ebben igaza is van! Szükség van. Így "kopaszon"! De ha a politikát pénzelik, a politikusokat terelgetik és rajtuk keresztül az egész országot a maguk hasznára és uralmára hajtják ...

Márpedig úgy látszik. Kívülről nézve úgy látszik. Csak egy érv hogy miért is? Mert máig nem tudjuk, honnét is származik a pártok mérhetetlen mennyiségben elszórt pénze?

7 megjegyzés:

  1. Hát a királyság valamivel egyszerűbbnek tűnt. Mintha kisebb lett volna az eltartandó réteg, és annak is volt szervező feladata.
    Tegnap egy Juszt műsort hallgattam az Atv archívumából. Mihályi Péterrel ült egy asztalhoz.
    De itt a link is http://atv.hu/videotar/20120430_mihalyi_peter_1_resz
    Szóval ha elfogadom, hogy Orbánék utálják a kapitalizmust, csak már nem tudnak rajta változtatni, akkor szükségszerűen jutottak ide.
    Ami viszont már nem működik, mert nem működhet, hogy ki ne penderítsék a legjobban kapaszkodókat is a székükből. Márpedig külföldről irányított világunk nem duma, és nem is értékelhetően jó vagy rossz. Szükségszerű.
    Ami ma értéknek számít, az a mozgás. A tőke nem bányát vagy földet, vagy gyárat jelent. Hanem gazdasági folyamatok feletti ellenőrzést.
    Mondom én, aki csak ennyit lát belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt kétlem hogy Orbánék utálnák a kapitalizmust. Ez csak propagandaduma. A pénzük meg kell? Eddig is, most is, ezután is? Ha utálnák, akkor nem hizlalnák!
      No látod! Az az oligarchia.

      Törlés
    2. Felmerülhet benned a kétség,
      de minek neki a készség,
      melyet fejére illesztve
      kedvére billegne.
      Volt már uralkodó, kinek fejére nagy volt,
      s ő is csak kurtán nagyzolt.
      Feudális javakra vágyik,
      az órája visszamászik.

      Törlés
  2. Én meg annyit látok belőle, hogy a szegény még szegényebb lesz. És az aki egy kicsivel is jobbat, többet akart, azt is a nyomorba döntik. Hogy kik? Idegenek vagy a mieink? Nekem már tök mindegy. Szóval bízni már senkiben sem lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Mert ez a velejárója és végeredménye.
      "Ne akarj többet az én káromra"!
      Idegenek is, mieink is. Bízni? Ez nagyon nehéz.
      Egyelőre nem látom, melyik résztvevőben lehetne.

      Törlés
  3. Hozzád járok politikát tanulni, vagyis kifejezni tanulni azt a nagyon egyszerű dolgot, amit magam is képes vagyok meglátni. Mármint azt, hogy ezeknek fogalmuk nem volt arról, (amikor nagy parádéval megválasztatták magukat), hogy mit kellene tenni azért, hogy legalább egy kicsit jobbra forduljon a sorsunk. Azt sem hiszem, hogy a jelenlegi felhozatalból bárki is tudná. Akkor most miben bízzunk?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értek én a politikához, csak berzenkedek az ellen amit látok. Amit józan paraszti ésszel is látni. Ha értenék hozzá, tán művelném ... ámbár nem, mégsem. Nem lennék én jó politikus és nem érezném jól magam abban a közegben. Nekem tiszta levegő kell.
      Miben bízzunk? Tudják ezek hogy mit kellene tenni -van annyi igazi szakértő elme ebben az országban-, csak nem teszik. Nem teszik, mert az kevésbé szolgálja az ő érdekeiket. Abban bízok, valamelyik párt -vagy meglévő, vagy új, nekem mindegy- módszert vált.
      Módszert! Mert bár rendszerváltás volt, de a módszerek maradtak.

      Törlés