Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2012. június 5., kedd

Nem az, aminek ...

Nem az aminek látszik. Ez sem.
Mellesleg ez a formája a vagyonvédelemnek eléggé érdekes. Nekem az. Meglehet másoknak meg nem. Mindenesetre elgondolkodtam egy pillanatra, mennyire egyszerűbb is lenne a világ, ha mindenre tennének címkét, mintegy előre vetítendő: érdemes ezt ellopni, avagy mégsem?

Már csak azért is feliratozni szükségeltetik, mivel nem bírhat minden egyszerű halandó kiterjedt anyagismerettel.
Az öntöttvas csatornafedeleket már sokfelé és sok helyütt cserélik betonra. Az úttesten, járdán nem lehet, de a zöld részeken igen. Csak nem szabad lefesteni, nehogy az álca meg a sötét megzavarja a csencselőt. Kéne rá egy felirat is. Ez nem vas! Vagy a világító oszlopok biztosítékokat takaró ajtaja. Azokat is cserélik már sokfelé műanyagra.
Tán még feliratozzák is? Valami rémlik, de nem vennék rá mérget.
Istók'uccse utánanézek!

Hanem hatásos lesz a feliratozás? Kétségeim vannak. Régebben is az volt a nézet, hogy amit fel lehet pakolni, azt el is lehet és el is lopják. Amit meg nem lehet pakolni, azt helyben tönkretesznek. Feliratok! Ugyan már! Mit érnek? ..... Semmit. Sokszor még az őrzés sem. Arra sincs elég pénz. Mit ér, egy több hektáron fekvő bezárt objektumban, egy szál biztonsági őr éjszaka? ..... Azt! Hisz ki sem mer menni és jobban is teszi ha nem merészkedik. Láttam a saját szememmel is, miként lett az enyészeté -és másoké- néhány év alatt egy egész laktanya.  Ott csak "makk hetesek" jártak. Mindent vittek!
Amit meg nem, azt is "megütöttek". Törtek, zúztak és loptak. Néhány év kellet és csak a kopasz falak maradtak. Úgy persze már nem kellett senkinek, hát dózer neki! Ma már csak a füvet kell párszor a területről lenyírni. Tudjátok mi érték ment ott veszendőbe? Milliárdok. Csak azon az egy helyen.
És mennyi volt ilyen? ... Sok. És mennyi van ilyen? ... Sok!
Csak nyitott szemmel kell menni az országban. Szinte mindenütt látni ilyeneket. Kisebbet, nagyobbat. Hajdan volt gyárakat, vagy laktanyákat, vagy vasúti épületek, volt raktárak, vagy csak kisebb boltok, üzemek. Sorolhatnám napestig, de ....
Pusztulnak, csupaszodnak, értéktelenednek!
Csakúgy mintha katasztrófa, vagy háború sújtotta övezetek lennének.

Akkor most válaszolnék Hanczur gondolataira, amit úgy két hete a "És kitántorog majd ..." agyalgáshoz fűzött. Megígértem ugye, és mert az ígéret ... Még ha néha meg is feledkezek.

Hol lesz nyugdíj? Összefügg az öngondoskodás felvetésével. Én is, előbb kérdeznék. Akiknek módjuk sincs gyűjteni? Nemrég azt hallottam egy szakember szájából. hogy a mai fiataloknak legalább 10-15 ezret kellene havonta egy nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetni a biztonságos jövő érdekében. Azért ennyit, mert ez a szakértő is számol a leendő, ámbár alacsony állami nyugdíjjal. Tehát ... Hű de utálom ezt a szót!
Ha abból indulunk ki, hogy nem is lesz, akkor még többet kellene befizetni.
Ehhez vegyük a folyamatos értéktelenedését a fizetőeszköznek és akkor évente újfent csak emelni kellene a befizetésen. Oszt miből!? A nemlétező munkahelyekről kapott nemlétező fizetésekből, avagy a létező munkahelyek megélhetést alig biztosító és évente csökkenő, vagy értéktelenedő fizetéseiből? Hisz abból kellene lakhatást szerezni (életfogytig részlet), meg még szaporítani is a nemzet lélekszámát (második életfogytiglan, szerencsés esetben kedvezményes szabadítással)!
Értem alatta, ha a gyerek felnő és lesz munkahelye. Meg még a szülőknek is.

Honnét lenne társadalombiztosítás? Én erre kivételesen tudom a választ.
Az elcsalt adókból, az elcsalt befizetésekből. Szent meggyőződésem, messze alábecsülik a feketén foglalkoztatottak létszámát és a feketén forgó pénzek nagyságát. Teszek ide egy hozzászólást példának, ami arra az írásra jött, ahol a "pincérblokkal" való átverésről cikkezett a napilap:
-És igenis nem sajnálom egy jobb vendéglátóhelytől, hogy "becsap", inkább nekik fizetek, mint az apehnak, illetve az államnak."
Na ez a magyar mentalitás. Valahányszor zsebbe fizetünk, nem kérünk blokkot, stb: magunk alatt vágjuk a fát. Ráadásul duplán csapjuk be magunkat, mert így sem olcsóbb. Sőt! Ezt, többszörös tapasztalatok után állítom. Én mindenre kérek több helyről is árajánlatot és nagyon sokszor a számlával végzett tisztességes munka az olcsóbb ajánlat, nem pedig a: "-számla (áfa) nélkül ócsóbb fönök" dumával körített.

Való igaz, a pénzvilág sokat elnyel. De sokat ki is köp. Befektetni az tud, akinek van mit és természetesen nyerni akar. Én részben értek csak egyet a bankok támadásával.
A politika legalább oly mértékben felel a devizahitelesekért és általában a hitelesekért.
A forintot mindig is mesterségesen tartották erősen, mellé egy politikai pártot sem aggasztott az elmúlt évtizedekben a deviza adósság. A narancsot sem. Sőt!
Amíg tudták a forintot erősíteni, vigyorogva kaszálták a hasznot. Mire föl kárhoztatja a volt kormányzópártokat ebben az ügyben a Fidesz? Ők figyelmeztettek ellenzékből? Verték a tamtamot, hogy ne vegyünk fel svájci frank hitelt?

Én is az öngondoskodásban látnám a megoldást, de annak feltételei kell legyenek. Például: munkahelyek, bérek, kiszámíthatóság, jogbiztonság, jogkövetés és még sok minden más. Leginkább szemléletváltás "lent" is és "fent" is!
Mondok erre is egy példát.
Ma, egy melós örül, ha négyórás minimálbérre van bejelentve a másik négy órát zsebbe kapja, de tulajdonképp tíz órát dolgozik.
Ne akarjon senki meggyőzni ennek ellenkezőjéről, mert "köztük éltem" majd két évet és meghallgattam mindenkit, kit csak bírtam. Sokakat tudtam meghallgatni -mindkét oldalon-, míg teljesen "kiidegelődtem" tőle.
Ma Magyarországon az adóelkerülés nemzeti sport, másutt meg főbenjáró bűn, keményen büntetik és akár életfogytiglanit is lehet érte kapni.

Nos, ez nem épp tömörre sikeredett. Azért remélem lesz aki végigolvassa!
.

8 megjegyzés:

  1. Végigolvastam.
    Szemléletváltás, jogbiztonság, jogkövetés.
    Öngondoskodás: igen, meg lehetne/kellene valósítani, de egy baromi nagy szemléletváltás kellene legyen mindenkiben, elsősorban magunk körül,és kezdhetném az egészséges ételektől kezdve, a magyar termékek vásárlásáig, illetve aki tényleg megteheti az önellátásig.
    Aztán jogbiztonság, jogkövetés.
    A napokban egy kicsit felment az agyvizem, ezen a rendőri korrupción....és csodálkozunk, hogy a magyar mentalitás miért olyan amilyen? Az embernek kinyílik a bicska a zsebében,mikor azokról az emberekről derülnek ki a simlisségek, akiknek pont hogy a jogkövető magatartást kellene hitelesen bemutatniuk,és pont hogy ők csinálnak egy olyan fricskát, amin az ország nagyrésze tényleg felháborodik. (most gondolok itt a rendőri korrupcióra).
    És akkor olyanokba bele sem megyek, hogy nem véletlenül szól róluk a szlogen, hogy "szolgálunk és félünk/kérünk stb. És itt a rendőri vonalon el lehet menni sok szálon, hogy mikor mit csinálnak és nem csinálnak..(ennek ellenére ismerek normális rendőrt aki nem korrupt)
    Aztán tegnap épp néztem a tévében, hogy vezetőink mennyi pénzt kapnak, visznek haza. Na akkor hol is van az az állítólagos átlagbér/minimálbér/legkisebb öregségi nyugdíj amiből meg lehetne élni?
    Amikor az anyám azt mondja, elutazik több km.-t mert ott fele árban van a vaniliás cukor, meg a sütőpor...és ugye a mai felmérések szerint nem az a jómódú már az emberek nagyrészénél akinek pl. autója van, vagy el tud menni nyaralni, hanem aki naponta háromszor tud étkezni, és monjduk a gyerekének van legalább két pár váltócipője. És nem panaszkodom, mert nézek lejjebb is, hogy vannak nálam szarabb helyzetben lévők.

    És amikor ilyeneket lát az ember, hogy mindenhol a korrupció, a vezetőink, akiknek épp hogy hiteles magatartást kellene mutassanak és nem ezt teszik, miért csodálkozunk, hogy mindenki ott bújik ki ahol csak tud..
    De teljesen egyetértek a gondolataiddal, hogy ennek nem így kéne lennie, hogy ezt bizony máshol tényleg kőkeményen büntetik,(és máshol az emberek tényleg ki is nézik maguk közül az adócsalókat) csak itt nálunk van ez, hogy azok akik az adózás alól kibújnak, még vállonveregetést is kapnak baráti társaságban, és ügyesnek tartják őket, ők lesznek a hmcs-k.
    CSak sajnos tényleg magunk alatt vágjuk a fát ezekkel.
    És sokan azt sem látják, hogy tényleg örülnek, ha 4 órára vagy minimálbérre vannak bejelentve, de basszus azok az évek amik ilyen bejelentéssel mennek el, mit fog érni a nyugdíjakor? Amikor ezt felhozom, sokszor körberöhögnek, hogy de hol lesz akkor már nyugdíj, amikor mi oda kerülünk?.... jó oké ezt nem tudom.
    És azok a főnökök, akik simlis módon jelentenek be, hogy kibújjanak a járulékok fizetése alól, elvárják, hogy a dologzók ne lopjanak ugye....csak nem tudom, hogy az mi, amit ők tesznek, (amibe oké, a dolgozók hallgatólagosan belemennek), de tulajdonképpen a dolgozókat lopják meg. Minden hónapban. Ami a későbbi pont a nyugdíjas években ütközik ki. Vagy uram bocsá történik egy munkahelyi baleset....Mennyi pénzt is fog kapnia dolgozó ha véletlen komoly baj történik? Ezekre gondolnak vajon? Biztos, csak épp nem tudnak semmit tenni.Mert kell a pénz, kell a munka, tényleg örül az ember ha dolgozhat.

    Szemléletváltás fent is lent is...megtörténik valaha is szerinted? (Nem vagyok egy pesszimista ember, de sajnos egy ici picit ezt így nézem)
    Pfff na most ez sem sikeredett rövidre, lehet kicsit össze visszaság is van az írásomban, de a gondolataim csapódtak jobbra balra, és még egy csomó bennem is maradt. Lehetne erről beszélni jó sokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többszörösen is megtisztelsz kedves Edit!
      Egyrészt hogy végigolvastál, másrészt hogy ennyi időt szántál a válaszra, harmadrészt pedig hogy maradtál is! :)
      Rá se ránts, ha úgy is érzed van kis összevisszaság, nem vagy ezzel egyedül. Én is így érzem ókor, de azért csak írom. Jobb ha kijön, mintha bent marad. Lehetne ezekről a dolgokról még beszélni és szerintem fogunk is. :)

      Törlés
    2. Ezek el. ..... Nekünk lesz kopp?

      Törlés
  2. Kedves Bohóc!
    Tegnap hosszabban fejtettem ki a választ, de elszállt. Most egy mondatba sűrítem:
    Az igazadba én beledöglöm.

    VálaszTörlés
  3. Változtattam is. Az Opera már nem dobja el a reagot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nem műfajom az opera. Alul képzett vagyok azon a területen. Is. :)

      Törlés