Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2013. január 21., hétfő

Csak értsük ...

Látja? Nem látja? Na látja!
Így van ez valahogy az: -érti? nem érti? problémakörrel is.
Csak tálalás kérdése ... manapság már!
Hozok egy friss példát. na jó! Viszonylag friss. Egy újszülöttnek meg nagyon friss.
Mint a mentolos tik-tak lehelet.

 A minimálbér 5 százalékkal emelkedik, és nettóban 64 ezer forintra nő.
Ezzel azonban felesleges dicsekedni!
A kormányváltáskor bruttó 74 ezer, nettó 60 ezer volt. Tehát hiába emelték a bruttó összeget az idén 98 ezerre, a reálértéke 12-13 százalékkal esett vissza 3 év alatt.
Az emelés igazi nyertese a költségvetés!
A minimálbér teljes közterhe ugyanis 34 ezer forintról 60 ezerre nőtt!
/A fideszes vádakkal szemben ezt sokallják Bajnaiék, nem pedig a nettó összeget./

Fentiekről jut eszembe.
Van azonban ennél nagyságrenddel rosszabb is. Illetve kevesebb. Kevesebb bér, juttatás. S mivel kevesebb, így hát rosszabb is. Nekik sokkal rosszabb.
S mit tesz értük a kormányzat?
Embereket fizet. Értük. Értük? Dehogy is ....
Mindenesetre azért fizet meg embereket -tán nem is rosszul- hogy megtanítsa a szerencsétlen pénzteleneket pénz nélkül megélni.
Majd ő beosztja helyettük a zsét, majd ő megmondja mire lehet és mire nem! Sőt!
Még azt is kikalkulálja a szakértő, miként lehetne megtakarítani.

Most tudnék egy kibővített fejezetnyit írni erről, de nem teszem. Csak annyit jegyeznék meg, ez eléggé a könnyebbik megközelítése a dolognak. Mert sokkal könnyebb a nincstelenségben tartani embereket, mint értük tenni valamit. Például munkahelyeket teremteni, vagy legalább olyan feltételeket, hogy munkahelyek teremtődjenek. Ja!
És a tisztességgel elvégzett munkát tisztességgel megfizetni.

Mert az is szoci duma ugyebár, hogy Európában nálunk emelkedtek az elmúlt időszakban legjobban az árak, legelsőképp is az élelmiszer árak. Sőt!
Az élelmiszerek ára szerte Európában csökkenőben van.
Az is szoci duma, hogy nálunk a legmagasabb a rezsi a bérekhez viszonyítva és hogy nálunk emelkednek legkevésbé a bérek.
Már persze akié emelkedik, nem pedig évek óta stagnál, rosszabb esetben csökken.

De rá se rántsatok! Lesz ez még sokkal rosszabb is!
Mert közelednek a választások. Így aztán megint osztogatnak!
Azután meg majd megint fosztogatnak. Tovább fosztogatnak.

Mert amit ma felelőtlenül adnak, azt majd a választások után felelősen visszavesznek. Amit meg eddig még nem sikerült kipréselni azt majd el. Mert hogy elveszik, az biztos.

Senkinek kétsége ne legyen. Úgy ez az ország meg nem roppanhat, hogy azt ők megérezzék. Nem hagynak senkit az út szélén, belerugdossák az árokba.
Ott nem látszanak. Különben sem. Ahhoz hogy lássák, ahhoz vissza kellene tekinteni

4 megjegyzés:

  1. Tudod, ebben az egészben az a legszomorúbb, hogy még soha senki nem hagyott az út szélén, csak az árokban. Maximum annyi van, hogy a pálya szélén, vagyis (ellenzékben mindegyik tudja a tutit), azután ha oda kerül, mind ugyanazt csinálja. Most sem az, az igazán elkeserítő, hogy Fidesz, hanem az, hogy nincs jobb. Nézd csak meg, hogy kikből, és kik állnak újra csatasorba, hogy kiknek mekkora a szájuk, de mind volt már a startnál. És mit tettek? Érted, értem, és mindazokért, akik csak ívelünk szépen lefelé évek óta.
    Mind úgy oldja meg a nagy kérdést, mint abban a bizonyos Mátyás királyról szóló mesében, hogy vigyenek ajándékot, meg nem is: a lány vitt egy madarat, és a király szeme láttára elengedte. Természetesen ez nem vonatkozik mindenkire, vannak kiváltságosok, nem is kevesen, de ez sem újság.
    Elnézést, ha hosszú voltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A kormányváltásban gondolkodók 48 százaléka nem támogatja egyik ellenzéki pártot sem. Ez a jelenség is azt mutatja, hogy sokak - összességében minden negyedik szavazópolgár - számára nincsen politikai alternatíva: nem találnak, de lehet, hogy már nem is keresnek - zárul az Ipsos friss közvélemény-kutatásának eredményeit összegző dokumentum."
      Nem voltál hosszú. Mindig örömmel olvaslak itt is, másutt is, nálad is. :))

      Törlés
  2. Most jöttem meg Svájcból! Ott a benzin 40 Ft összegű frankkal drágább, az élelmiszer pedig nem ennyivel több, hanem sokkal, de sokkal! Mint ahogy minden más is. Természetesen a fizetésük sem a magyar átlag. Ott is lehet érezni a válság hatását! Persze nem úgy mint nálunk de azért igen! Viszont ott legalább munkahely akad, ha nem is sok. Nálunk meg én úgy látom abból van a legkevesebb! Pedig anélkül a gazdaság nem működik, bármennyire is jók állítólag a foglalkoztatási mutatóink. Ma éppen azt hallottam (nem tudom eldönteni igaz-e) hogy decemberben 58000-rel többen dolgoztak, mint az előző év hasonló időszakában. Korábban pedig egy másik újságban azt olvastam, hogy soha nem volt még olyan magas a munkanélküliség mutatója mint az elmúlt év novemberében. Most már tényleg nem tudom kinek-minek higyjek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt a lényeg. Nálunk a fogyasztói árak folyamatosan emelkednek, a bérek meg folyamatosan csökkennek. Van, hol kézzel foghatóan is, van hol csak vásárlóértéken.
      Mindkettő igaz!
      Kommunikációs trükk. A munkanélküliség soha még nem volt ennyire magas, de ha a kormány beszámolja -márpedig azt teszi- a közpénzen foglalkoztatottakat is, akkor meg nőtt a foglalkoztatottság.

      Törlés