Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2019. július 24., szerda

Gyomirtó, vagy valami más?

2019.07.22. Deseda

Kipusztul, vagy "csak" pusztul a vízitök?

Ahogy megígértem a: Következő futam! Felkészül! ...
írásomban, íme itt a következő gond! Nem csak nekem gond! Beszéltem pecással, halőrrel s látják!
Beszélgetésünk során a halászati őr elmesélte, volt más tavon ahol harsányan zöldell és virágzik a vízitök.

Nem árulom el sem a napját, sem azt, hogy hol -vízen vagy szárazon- beszéltem a halászati őrrel mert nem szeretném ha kellemetlensége lenne emiatt ebben a fasza világunkban amit megteremtettünk magunknak!

Mindenesetre ha ő látja akkor a főnökei is, ha én akkor más pecások is, s tán még a partokról is látszik. Tán! Egészen bizonyosan! Ugyanis a vízitök az egész ágban "rottyon" van, jól látható a madárlesről is!
Ha már madárles, akkor madarak! Van egy "kakukktojás" az animált sorban. Egy madár. Ha már egyszer volt arról szó: Keresd a madarat!

Csak úgy mellékesen beszúrom, hogy a vegyszer (gyomirtó) sem az én fejemből pattant ki elsőként beszélgetés során, hanem egy sporttárséból. Persze van olyan sporttárs is aki örül neki, mondván tán végre eltűnik a vízitök. No igen! Tény, roppant mód elszaporodott és igen nagy területet befed, de azért talán nem kéne neki eltűnni. Jól elvannak benne a halak! Szabályozni eddig is kellett volna, vagy nem ártott volna, csak ugye a gátló tényezők, ha dolgozni kell valamivel ...

Egyet lefixálhatunk! Illetve kettőt! A vízitök késő ősszel szokott így kinézni amikor már megcsípte a fagy és kezd lerothadni! Mostanság fagyos nap bizonyosan nem volt!
Nézhetne még így ki akkor is talán, ha gutaütést kap az irdatlan hőségben. De egyrészt olyan irdatlan hőség eddig nem volt, huzamosabb ideig pláne nem, másrészt ha a nap nyírta volna ki akkor egyrészt más vizeken is, másrészt más növényeken is meglátszana! Tehát nem a hő, nem a fagy akkor ...?

Igen. Nehéz másra gondolni. Akkor a vegyszer!

Feltételezem, ha a "tógazda" vegyszerezett volna direkte a vízitökre, mert már sokallja azt is, meg egyes pecások nyavalygását miatta, akkor arról tudott volna a halászati őr is -akivel beszélgettem-, és az esetben a megnyugtatásomra felemlítette volna.

Következtetés az! A vegyszer jelenléte megalapozott gyanú, és nagy valószínűséggel az ágak vége felett elhelyezkedő mezőgazdasági művelésű területekről jutott be.
Vagy tán valami az elkerülő építése során szivárgott be a talajba, majd a talajvízbe?

Én nem tudhatom! De a jeleket látom és az egyre inkább aggasztó! Jó lenne végre valamit tenni és valami eredményt felmutatni a vizsgálatokból s azt közzétenni, hozzákapcsolva valamiféle intézkedési elképzeléseket, terveket, a hozzám hasonló "vészmadarak" megnyugtatására.

No persze egy olyan közegben, ahol a körzet önkormányzati képviselője egy civil lakost agitál a tervezett kutyafuttatóval kapcsolatos konzultációra a polgármesterrel, ahelyett, hogy maga kopogtatna be elvbarátjához, hát ott már tán a remény is meghalt!

A Deseda vésszel kapcsolatos fotókat, egyben a: Dögvész címet viselő albumban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése