Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2022. május 29., vasárnap

Málladozó ócska akol ... (az enyészetnek épült)

2022.05.28. Kaposvár - Vár park

Ez a "vár" az lett ahogy anno a török hívta a magyar várakat.
Egy málló ócska akol aminek a védői ... nincs gazdája.
Kidobott pénz a kivitelezés. Nem is költenek a megóvására.
Talán meg sem lehetne óvni. Miből húzták ezeket a falakat?

Szemmel láthatóan a legócskább bontott téglákból. Valószínűleg lóistállóban szolgáltak a téglák előző életükben és már ott széthugyozták a csődörök. Itt pedig a víz s a fagy bevégzi a hátralévő munkát.
A kötőanyag pedig annyit nem ér, mint a tehénszarral erősített, polyva és némi agyag, homok keverékéből készített vályog.
Egy éve nincs a: Vár park! Egy éve sincs - 2021.08.20-án adták át. ... Az enyészetnek.

Gaztenger borít szinte mindent, a falak mentét, falak közét, a fűszerkertet. Felveri a gyom a parkolót a falak tövét, néhol már a járdákat. Áll az esővíz a falakon, a színpadon, a színpad mellett. Mállik szét a rengeteg tégla, dől le a falról, omlik, mállik szét a kötőanyag ... kilenc hónap után ez siralmas.
Siralmas és gyalázatos!

Ez a 21 században létrehozott közösségi tér a vár felidézésével csekély kilenc hónap után kezd lepusztulni, szarrá menni. Miért? Azért, mert szarból, szar munkával egy rakás szar épült ami most úgy néz ki, hogy büdös a gazdának.

Somogy egyetlen tégla vára, a Kereki Fehérkő vára, majd 700 évig dacolt az idővel, ostrommal, szétrablásával és még mindig több benne a menthető rész, mint ami most itt még fellelhető. Pedig, mint mondtam, az is tégla.

Szomorúan látom azt amiért anno "károgtam": A felügyelet hiánya barbárokat szül.
Ámbár azt hozzá kell tennem, hogy itt az igazi barbár a tervező, a kivitelező és a gazdája. Nem kell ezt rongálni, nem az időnek épült. ... Nem igazán tudom, hogy minek?

Az ősi, legendás mondás élő és egyben intő példája a park és a vár replikája:
"Szarból nem lehet várat építeni!"

(A fotók eredetije az: Ez is Kaposvár albumban.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése