Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2012. január 23., hétfő

A hatalom fél.

Most akkor mire is ez a számháború?
Gondoljuk csak végig kicsit!
Ha egy parlamenti kétharmaddal bíró és annak erejét minden lehetséges alkalommal felvillantó hatalom tényleg elég erősnek érzi magát ...akkor minek is? Ha tényleg erősnek érzi magát ....
akkor miért van szüksége szimpátia tüntetőkre? Pláne miért kell többet odahazudni, mint amennyi?

Beszartak netán? Be. Fogy a kétharmad? Fogy.
Amely kétharmad -csak úgy közbevetőleg mondom- a társadalomban soha nem volt meg, csak a parlamentben. Fogy a támogatottság? Fogy a szavak ereje? Fogy a hitelesség? Fogy bizony! Minden fogy, ami a hatalomhoz kell! Minden.
Ez az esztendő a fogy(s)ás éve lesz. Nem a kínai, hanem a "fideszi" naptár szerint.

Mesélek inkább valamit, ami nem mese. Megesett. Nem ma volt. Még a középiskolás első évem kezdetekor, az első órák egyikén bejött egy kopasz fazon és ékesszóló előadás, méltatás után megkérdezte, hogy ki szeretne az Ifjú Gárda tagja lenni? Sokan akartak. Hamar kiderült, ők voltak a jól értesültek. Nem sokára megtudtam és éreztem is, a nem épp bölcs döntés hozadékát. A kopasz mandró volt az orosz nyelv bősz őre, okítója és mellesleg a gárda vezetője. Mondták, a gárdán kívül is van élet, csak nem könnyű dolog oroszból nem megbukni annak, ki kívül él. S lőn. Félévkor elégtelen. Év végén pótvizsga. De közben voltam listavezető is. Egy órán három karó. Megfogadtam hogy a második évben egyenruhát húzok. Nem kellett. Másik oroszoshoz kerültünk.
Hová lett a Ifjú Gárda,meg az oroszosok dicsősége?

Vagy hadd meséljek a nagy seregszemlékről. Ki akart menni felvonulni? Na ki? Biztosan volt olyan is,de azért inkább kötelezővé tették. Volt ahol nyíltan, volt ahol burkoltan.
Az iskolákban egyértelműen kötelező volt, a munkahelyeken meg kicsit burkoltabban. Mindenki tudta, hogy mit jelent az, nem kötelező, de igazolja a távollétét .... Ráadásul, a kényszer alatt született látványos menetek, minden külsőségében hazugság volt a tribünön állók felé, nem csak a hamis mosolyokban. Én egy ízben mint népi táncos vonultam. Én!! Nem volt mese. Az kellett. Ott volt a ruha, beöltöztettek. Oszt kettőt jobbra, kettőt balra és forgás, bot végét odabaszni jobbal, ballal meg a csizmaszárra.
Hol vannak most a tribünön tapsikoló elvtársak?

Na annyit is értek ezek a seregszemlék. Láttam amikor a felvonulók a menet végén behajigálták a transzparenseket, zászlókat a környező utcákban a  kapuk alá és spricceltek haza, meg a majálisba. Dehogy vitték vissza!

Na csak azért mesélem ezeket, mert a hatalom által saját magának, saját maga mellett szervezett megmozdulások is annyit érnek. Persze, vannak hívek is. Na de mennyi?
És mennyi a "küldött"? Mennyi az érdekből jött? Mennyi a remélt előnyért? Mennyi a pénzért? Szóval? Mennyi az őszinte hívő? Mennyi az annyi? Annak van szüksége a megerősítésre, aki amúgy már kétségek közt van.

A helyzet az, hogy a néhány lelkes civil által szervezett és a felhívásra önként, önerőből és főként saját pénzen odautazó tízezres tömeg az erő. Az tiszta erő!
A profikkal és a hatalom teljes apparátusával szervezett, ingyen utaztatott, esetenként a jelenlétért megfizetett, egyéb más módokon és ráhatássokkal rábírt százezres tömeg is, csak tömeg. Hiába százezres! De mekkora erő?

Előbbieket aztán lehet a negyedére hazudni, utóbbiakat meg a négyszeresére füllenteni.
Amúgy meg, hazudni mindig csak akkorát szabad, ami még ideig-óráig hihető és magyarázható. Ha egy hatalom már hazudni sem tud rendesen ... akkor fél. Nagyon fél.

15 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Az már jó! Legalább nem vagyok egyedül. :)

      Törlés
  2. MJ blogján keresztül felkeltetted az érdeklődésemet a ... tükör... blogcímmel. Benéztem hát, s hasonló kérdések október 23. után bennem is felvetődtek.
    Ha szeretsz ismerkedni más városokkal, akkor szeretettel várlak az Utazás Adeliddel blogomon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlet néked! Naná! Jártam is ott, nem is egyszer. :)

      Törlés
  3. Szerintem innen Erdélyből legtöbben lelkesedve mentek a kiállásos tüntetésre. Nem olvastam, nem hallottam ellen véleményeket. Itt imádják Orbánt. Úgy néz ki mindenkinek kijött a lépés. Orbánnak is, az erdélyieknek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy politikust nem imádni, hanem értékelni kell. Szívvel vagy ésszel látni az kettő dolog. A szív könnyedén félre vezethet, ennek felismeréshez viszont ész kell. Ha egy politikus erre apellál „az annyit is ér”.

      Törlés
    2. Mondj egyet, csak egyetlen egyet, kit érdemes értékelni. Aki nem fér bele a "sablonba".

      Törlés
    3. Elhiszem neked. Vannak hívei idehaza is. Legyenek. Idehaza egyre kevesebben vannak.

      Törlés
    4. Értékelni mindegyiket érdemes. Leértékelni.

      Törlés
  4. Függetlenül attól, hogy ki, s miért vonult, és hányan voltak, én azt a tanulságot vontam le, hogy a( és félő, hogy nem csak én)sokak által hibáztatott és nemes egyszerűséggel csak "nyuggereknek becézett" idősek viselik szívükön az ország sorsát. Ha kihalnak, kihalunk, ki fog kiállni a Hazáért ? ( nem egyénekre lebontva értettem, tehát aki ott volt, ne bántódjon meg)

    VálaszTörlés
  5. Mivel ez nem csak "békemenet" volt, hanem egyfajta kiállás a kormány mellett és kiállás az EU ellen, ezért nem mentek el nagyon sokan. Ezért néztem én is, inkább a várból a várost.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy éreztem, hogy csak azok állították be így, akiknek ez volt az érdekük. Ez egy EU-ellenes tüntetés volt elsősorban.Egyébként én sem voltam ott. Nem kritizálom sem a résztvevőket, sem a távolmaradókat, csak feltünt az idős emberek sokasága.

      Törlés
    2. Értelek én. Megértettem. :)))

      Törlés
  6. Bizony fél, nem is kicsit és azt hiszem van is okuk a félelemre.

    VálaszTörlés