Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2018. március 29., csütörtök

Igaz mese a cigányokról

Mi Kaposváriak rendre tudjuk, hogy kell a híroldalakra felkerülni! Több helyütt, többeknél láttam ezt a fotót. Láttam Dr. László Imre oldalán is. De nem csak láttam, hanem elolvastam a hozzászólásokat is. Egyes hozzászólók és Lázár János kedvéért mesélek. Igazat mesélek.

Amúgy a kétkedőknek! Ez nem fotómontázs. Kaposvár, a Vasútközzel szemben a sínek mellett. Aki nem hiszi, töltse le a fotót, elemezze ki a tulajdonságait. Kezdetnek ráírtam a pontos dátumot amikor készült. óra perc, másodperccel a végén.

Igen. Az a viskó ott van. A városból kifelé menet vannak még a sínek mellett. nem ennyire ..., de hasonlók. Gyerekkoromban is voltak. Máshol is! Ötven évet ugrok vissza!

Innét nem is olyan messze, a város szélén, a Szent László utcában nőttem fel.
Az utcánkban szinte napi szinten jelentek meg a cigányok. Jött az üvegezős hátán nagy fatobozban a különféle méretű üvegtáblákkal, szerszámaival. Kisebb javításokat vállalt azonnal. Jött a köszörűs a talicskaszerű szerkezetét tolta, ha fenni kellett rápattant, tekerte a pedálokat s fente a pengét, szállt a szikra. Jött a drótos -"drótozni, fótozni, fenekezni"-, lyukas lábast, bödönt igen ügyesen befoltozott. Jött a kosárfonó.
Különféle méretű kosarakkal, szakajtókkal. De ha valaki méretre rendelt, megcsinálta s meghozta később. Jöttek a teknővájók. Kisebb nagyobb teknőkkel, de inkább kisebbekkel, a nagy sózó, forrázó teknőt rendelésre faragták meg. De faragtak fakanalakat, a nagy töpörtyűkeverőtől a legkisebb konyhai kanálig. Jöttek a tollasok. Felvásárolták a megvénült tollat, de ha úgy adódott bevállalták a fáradt toll megtisztítását is. Szezonban jöttek a dinnyések. Tavasszal jöttek a fia malacokkal, kínálták eladásra. Jöttek a gyógynövényesek, gyűjteni is ha volt mit, de néha kínáltak szárítmányokat is. Sok cigány élt nem messze tőlünk, a vasút túloldalán a Kecelhegy alatt, környékén.
De éltek azon túl, fentebb is az erőkben. A szarkavári erdőben, még bentebb a tókaji erő szélében. Állatokat, lovakat tartottak, de ők voltak a környék tehénpásztorai, kanászai is. Közülük kerültek ki a kapásmunkások a földekre, ők gondozták az utak szélét, kaszálták a vasútpartokat, a kaszálékot feletették az állataikkal. Ők voltak sok helyen a csőszök, Ők végezték a legpiszkosabb, legkeményebb melókat az útépítéseken, vasút építéseken. Szurkoztak, culágerkedtek. Ők voltak a szenesemberek, a fahasogatók, szállították a tüzelőanyagot. Ők voltak a fogatosok. Előbb vasas szekerekkel, majd később a speniter kocsikkal. ... Sorolhatnám, de talán elég.

S tudjátok mire emlékezek még? Mint mondtam szinte nap nem volt, hogy ne jött volna valamelyik szakma művelője, vagy csak az aki melót keresett, vagy fémet. Jöttek, megálltak a kapuban s hangosan beköszöntek! Bekiabáltak a köszönéssel.
Nekünk soha nem volt zárható kiskapunk, kulcsa sem volt meg, ha egyáltalán működött volna az öreg zár, soha nem volt kutyánk, de soha nem nyomta le egyik sem a kiskapu kilincset, soha nem jött be egyik sem engedély nélkül, soha nem volt velük sem nekem, sem nagyapámnak, nagyanyámnak konfliktusa. Ha volt üzlet volt, ha nem hát nem.
De pénz nemigen forgott. Megköszörülte a késeket tojásért, vagy másért.

Aztán jött a modernebb kor. Jöttek az üzemek, a gépesítés, csökkent az állattartó, a háznál gazdálkodó. Nem kellett annyi "véka", nem kellett már a "teknyő", nem kellett a kotlósra kas, kevesebb kapás meló akadt, mert elvitte a kombinátor a sorokat, egyre több lett a "téjeszcsében" tartott állat, megjelentek a boltok ott mérték a húst, jött a "TEFU" a Molotovval, gyorsabb volt mint a speniter, stb, stb! Felszámolta a modernizáció a melójukat, megszüntette a megélhetésük, feléltük az életterük és nem tanítottuk meg őket közben másra! Volt egy életük amiben szerettek létezni, amiben jól érezték magukat, aminek mesterei voltak, amiből megéltek, ami megszűnt s nem kaptak helyette mást! Nem mondom, hogy szándékos volt, de gondatlan s figyelmetlen. gyorsan jött a változás, gyorsan elmaradtak, mert nem tudtak lépést tartani, mi előrébbről indultunk s nem segítettünk nekik. Otthagyta őket a kor, a társadalom!
Egy példával s egy mondatban talán úgy: -megtanultuk a legjobb lótartóktól a lótenyésztést, majd tömegével kezdtük tartani a TSZ-ekben, a lótenyésztőt meg kizavartuk az állami erdőből s az elvesztett szakmája helyett nem adtunk neki semmit, csak követeltünk új tudást, felemelkedést, beilleszkedést.

Nos hát, röviden ennyit, a tábla alá szorult kalyiba okán. ... Most majd tán megszüntetjük a problémáját. Hogy ne látsszon, hát kiköltöztetjük. Kell hozzá egy határozat, egy dózer, s akkor ... akkor megoldva?

Hitetlenkedés, eltagadás, ítélkezés, gyűlölködés helyett. kellemes húsvéti ünnepeket!

6 megjegyzés:

  1. Lázár szerint nem lehetett integrálni. Szerintem meg ki lettek „integrálva,” de nem csak ők, a magyarok is. A fejlődés „kiintegrál” mindenkit. Nagyon itt van ideje, a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséhez. A technológiai fejlődés leszegényíti a tömegeket, míg másokat kőgazdaggá tesz, ez őrült konfliktust fog okozni, amire csak egy jó megoldás van az FNA vagy a rossz, a pusztulás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem súlyos aggályaim vannak az alapjövedelemmel.
      Elmondom a miértjét. Amíg a jelenlegi, vagy hozzájuk hasonló gazemberek vezetik az országot addig a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével nagyon megfaragna szinte mindenki.
      A bevezetése gyakorlatilag azonnali bér és nyugdíjcsökkenés volna, ráadásul hosszú távon.
      Tegyük fel most kapsz 120 000 nyugdíjat. Holnaptól 60 000 a feltétel nélküli alapjövedelem, ami azt jelenti, hogy elvették a nyugdíjad felét egyenlőre csak papíron. Oszt mikor jön az x százalékos nyugdíjemelés akkor van ugye az alapjövedelem amit törvény garantál, az emelés pedig csak a nyugdíjra vonatkozik. Míg eddig az egész X százaléka, ezután csak a fennmaradó. Ugyanez vonatkozik a bérekre is. Oszt azután hogy lenne a nyugdíjszámítás? Nyilván az alapjövedelem nem számítana nyugdíjnövelő tételnek, mivel az garantált s az benne van minden nyugdíjas ellátásában. Tehát ha ma mész nyugdíjba 120 000-es havi fizetéssel akkor abból számítják ki a nyugellátás összegét, ha meg majd a bevezetés után, akkor már csak a 60 000-ből? Ezeken felül is vannak aggályaim. De tán ennyi is elég. Ezt csak úgy szabad feszegetni és bevezetni, ha egyszer végre lesz hajlandóság az úgynevezett nemzeti minimumok kidolgozására, amit minden egyes párt elfogad, aláír sz jobbtól az sz balig és ha adott esetben kormányra jutnak akkor azt betartják, ahhoz tartják magukat!

      Törlés
  2. Micsoda antagonisztikus ellentét...

    VálaszTörlés
  3. Így emlékszem én is a gyermekkorom cigányaira, nem láttam sehol sem kéregető cigány purdékat. Megvolt akkor is az alja cigánya, akit maga a cigányság is megvetett, mint ahogy minden népnek megvannak az alja rétegei.
    Ma már más a helyzet, nem kapni cigányt kertet felásni, mind elmentek Angliába, Németbe, ki dolgozni, ki kéregetni. De lassan már mi sápadtarcúak is feledésbe merülünk az hírös szakmáinkkal együtt, aki közülünk itthon marad, mehet csavarrendezőnek a multihoz éhbérért.
    Így a helyzetről.
    Hogy ez a Lázár miket mond, szerintem olyan ez mikor valaki füstbombát dob a közösségbe, amíg a füst hessegtetésével vannak elfoglalva, addig a gázmaszkosok egyebet csinálnak. Mocskos politikai játszma, amibe sajnos belemennek az ellenzékiek is. Ők se csinálnak mást, mint érzelmi síkon manipulálnak, holott őket sem érdekli sem a cigány, sem más.
    Ha az ellenzék komolyan vette volna a kérdést, azt mondta volna: "Minősíthetetlen Lázár szerencsétlen gondolata... de térjünk a fontos dolgokra..."
    De nem, elkezdtek krokogyil könnyeket ereszteni és felháborodni. Bennem meg ez keltett undort...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bíz az ellenzékkel kapcsolatos meglátásod is, mint ahogy a többi is, nagyon helytálló és egyetértek veled Attila!
      Semmi erkölcsi joguk nincs sírni, háborogni, ugyanis az a kalyiba -és azok is amik feljebb vannak a vasút mentén- ezelőtt ötven évvel is ott voltak. Tudom, mert rendszeresen ott mentem el előttük amikor átvágtam a síneken, hogy kijussak a Kapos partjára, majd a folyással szemben felbaktassak Szarkavárig. Legfeljebb ötven évvel ezelőtt nem ezek az emberek laktak benne. De az sincs kizárva. Mert a bentlakó idősebb cigányasszony olyan korombéli akár ott is gyerekeskedhetett. Majd ha legközelebb beszélek vele hát megkérdezem. Most csak arra kérdeztem rá, jól emlékszem-e és tényleg itt állt a kis házikó ötven éve? Igen! Márpedig ha valaki, akkor ő csak tudja! Arról is mesélt, bíz ki akarják lakoltatni.

      Törlés