Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2017. július 19., szerda

Az egyszerűt is bonyolultan?

Vannak "kérdések" amiket túl bonyolultan teszünk fel. Az egyszerűt is! A sajnálatos ebben az. hogy a "kérdésektől" már amúgy is megcsömörlött emberek így aztán végképp nem várják ki a választ.

A másik sajnálatos pedig az, hogy a túl bonyolultan megfogalmazott kérdések, fejtegetések magukban hordozzák a lehetőségét, hogy a válaszadó is túl bonyolult választ adjon.
Vagy semmilyent!
Mondván, ez már így annyira bonyolult ami nem is biztosan így van, vagy ebben a formában már marhaság.

Mondok néhány példát.
Például a CT berendezés hiánya és a műtött kislány igen sajnálatos halála okán keltett valóban igen cirkalmasra sikeredett média vihar.
Meg is lett az eredménye! Legutóbb Csókay doktor kirohanását olvastam ez ügyben. Vele nem lehet vitatkozni, nekem semmiképp, érvelése megáll. Az egészre igen!
A sajtóban az egész ügyben elhangzott történésre, érvelésekre, vagdalkozásokra igen, Csókay doktornak mint idegsebésznek, igaza van! Nem lehet minden kórházban CT!
De! ... Ha csak annyi lett volna a kérdés, az Országos Kardiológiái Intézetben miért nincs sem CT, sem MR?
Az nem "minden kórház kategória", hanem az Országos ....!
Avagy vegyük át az építkezési állványzatnak látszó ugrótorony kérdését. Ez a cucc nagyjából 3,1 milliárd ami azt jelenti közel 15 millió lesz egy versenyzői ugrás. "Ócseny fasza"- mondaná a "művelt" sportrajongó!
Majd megy az összehasonlítás a Kazany "toronnyal" ami mai áron kijött 411 millióból. Ok! De miért azzal hasonlítjuk össze? de ha már igen, akkor a miénk nagyjából 3000 millió, az meg 410 millió! Így érthetőbb a fülnek!
Nem én állítottam, hanem ..., hogy az átlagember a milliárdokkal való dobálózást tán nem is igen fogja. Túl nagy, túl megfoghatatlan, túl misztikus számok!
Mi volna, ha kézzelfogható dologgal vetnék össze a kérdést? Például ott van a Szegedi Szabadtéri Játékok színháza a Dóm téren. Ránézésre hasonlatos állványzat, csak nem függőlegesen, hanem elnyúlva. Nyilván azért vannak kiugró eltérések! De kiindulási alapnak "ippeg" jó! Tehát a kérdés szólhatna úgy:
- Szegeden a színpad tokkal s vonóval ennyi, akkor az ugrótorony hasonló technikával miért annyi amennyi?
Végezetül a megnyitó ünnepség. 3,4 milliárd! Avagy másként, 3400 millió! Döbbenetes!
Elég volna annyit kérdezni: -miért? Mi mennyi? Részletezze!
De azt semmiképp nem látom jó körnek, hogy ebből az összes kórház kaphatott volna CT-t. Ezt a kérdésfelvetést ugye az Országos Kardiológiai Intézet generálta. Hiába igaz ez, akkor is magába hordja a visszatámadást. Joggal! Mint ahogy történt is! Nem így kellene! Én tudom, te tudod, ő tudja, mi tudjuk, ti tudjátok, ők tudják jelentős a túlárazás. Mindenütt ami Fidesz, mindenütt ami kormány közeli.
S szinte minden azokhoz közeli!
A jelentős túlárazások mértékének oka lehet a probléma rossz ellenzéki közelítése is. Így kérdezni a megnyitót adja a választ, hogy az ellenzék nem is akarta a vb-t, hogy ellene van. hogy mindenre fanyalog, stb, stb.
MI lenne a Fidesz vagy a kormány válasza egy okos számszakilag is alátámasztott érvelésre ami kimutatja, ezt ugyanígy, ugyanezen elemekkel ennyiből is ki lehetett volna hozni! S még akkor is benne van a hasznotok és belefér a CT is!

A jó kérdésmegközelítés például az, amit ma láttam. Egy fotót, lefotózott televíziós képernyőt, az M1 egyik közvetítéséről a kép alatt a felirattal, "a teltházas rendezvényekre is még érdemes ...", a kép hátterében meg, tán még félház sem volt a lelátókon!
Így! Egyszerűen. Közérthetően. Gyorsan felfoghatóan! Semmi felesleges "rizsa"!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése