Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2018. január 12., péntek

Mikor lesz az első katasztrófa?

Már egy ideje foglalkoztat a gondolat, tán valahol valami kapcsán már utaltam is rá, baj lehet.
Baj lehet előbb vagy utóbb.
Csak az a három fő kérdés marad, hogy mikor, mely területen s mekkora?

Mielőbb továbbmennék, most leszögezem, hogy én nem társadalmi katasztrófára, "robbanásra" gondolok, hanem valódi katasztrófára!
Olyasmire gondolok sajnos, mint a londoni toronyháztűz. Nagyon remélem nem lesz akkora és majd nem szed áldozatokat! De az okai nálunk is ugyanazok lesznek!

A mikor az szerintem idő kérdése, mert be van építve a rendszerbe. A mely területen az meg szerencse kérdése, mert a rendszerhiba miatt szerintem beépítik mindenhova.
A mekkora az pedig nagyrészt szintén szerencse kérdése, annak függvénye, hogy épp mikor és mely területen?

Felvázolom röviden, hogy miért is gondolok erre és miért is valószínűsítem?
Azért, mert ma minden nagyobb állami beruházásba valószínűsíthető a korrupció, a túlzott nyereségvágy a kapzsiság, a gyors meggazdagodás vágya a minél nagyobb egyéni haszon kitermelése és sajnos a hozzáértés hiánya is!
Ez igen jól látszik a jelentős mértékű túlárazásokon és azon, hogy a tendernyerteseknek milyen a szakmai előélete.
S itt kezd igen veszélyessé válni és itt kezd bekódolódni a katasztrófa lehetősége!
S hogy miért? Miként?
Azért, mert a nagyok eleget szakítanak -ha van olyan, hogy elég- a túlárazáson és az egyéb trükkökön. No de! A kicsik is szeretnének szakítani! Az alvállalkozók, a tulajdonképpeni melót elvégzők! Mi marad nekik a lehetőségek tárházából?
Például az általuk beépített anyagok minőségének silányítása. Mint a londoni tűzesetnél a szigetelő anyag! Marad a beépítendő anyagokkal való elspórolás is. Marad az előírt technológiától való eltérés az olcsóbb irányba. Marad a gyorsabb, de emiatt silányabb munkavégzés. Marad a gyorsabb, felületesebb a bérköltség spórolás miatt a nem igazán hozzáértő szakembergárdával való munkavégeztetés. Ha még van egyáltalán első vonalas szakember aki elmegy alkalmazottnak ilyen helyre?
Nem sorolom tovább a lehetőségeket. Minek? Ennyi is bőven elég!
A horribilis összegekből megvalósított gigaberuházások egyik igen nagy és beépülő veszélye a kivitelezés lesilányítása és ezáltal beépítik a katasztrófa lehetőségét!

Mi lesz vajon az első?
Leszakad egy stadion lelátó? Nyilván nem Felcsúton. Leszakad egy felüljáró?
Ahogy dől szét a Várkert Bazár. Beomlik egy alagút? Volt már rá eset, csak szerencsére még nem volt átadva. Vagy beszakad egy kórházi födém a helikopter alatt? Persze ha csak megépítik, de nem adják át, mint ahogy erre is van példa. vagy mi lesz az első?

De beszélhetnék más beépülő katasztrófaforrásokról is.
Azokról, amik megépülnek, átadásra kerülnek, csak épp az üzemeltetésükre nem jut elég lóvé s ott spórol a fenntartó ahol tud! Meg ahol nem is gondolná, hogy nem kellene!

Mint például a felújított, szépen rendbe szedett kórházaink.
Itt szúrom közbe, hogy szerintem nem azt kellene szajkózni az ellenzéknek, hogy a stadionok helyett építsünk kórházakat. Ne építsünk! Igaz, több stadiont se! Hanem a meglévőket tartsuk rendben, tudjuk üzemeltetni! Legyen a kórházainkban mindenkiből
és mindenből elég! Orvostól a takarítóig és készülékektől a fertőtlenítőszerig!
Mert ha nem, akkor előbb vagy utóbb de katasztrófa lesz!
Idő kérdése, hogy a nem megfelelő takarítottság és a nem megfelelő fertőtlenítőszerek, vagy azok hiánya miatt mikor lesz egy csúcsra járó és áldozatokat is szedő fertőzéshullám? A rühösség még nem az, csak figyelmeztetés!
Nem mellesleg ezen a területen már vannak katasztrófák az orvos s nővér hiány miatt, csak egyenlőre azok egyéni, családokat érintő katasztrófák így azokat el lehet hazudni!

Mesélje például el nekem valaki, hogy mi értelme volt minden kórházat, sőt minden közintézményt klimatizálni, ha utána nincs pénzmag az évenkénti karbantartásra, fertőtlenítésre? Ha nincs rá, akkor a klímák időzített bombák!

Én úgy gondolom, bármennyire is jóleső érzés a Soros-ozás, a megyei jogú városok polgármestereinek, élükön Szita Károllyal, és amúgy a Fidesznek is, élén Orbán Viktorral, és a magyar kormánynak is, élén szintén Orbán Viktorral, és az összes alájuk rendelt, hozzájuk kapcsolt, csatolt és csapódott okostojásnak, inkább azon kellene agyalni, hogy melyik probléma megelőzése, megszüntetése, kiiktatása legyen a soros?

2 megjegyzés:

  1. ... irásadból fröcskől a "ballibsi"fertözött világkép

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No persze! Akkor miért nem kampányolok senki mellett?
      Mellesleg, tényleg nincsenek jobbos érzéseim mert nem látom a belőlük áradó pluszt, így nincs vonzása, és valóban vannak liberális gondolataim, mert én sokakkal ellentétben vettem a fáradtságot és utánanéztem annak, mi is a liberalizmus? Lehet, hogy én fertőzött vagyok, de legalább nem elvakult "vallási fanatikus". Ha fröcskölnék, akkor én használnék ilyen elcsépelt típus mondatokat mind te. Miért nem próbálsz inkább érvelni? Miért nem szeded ízekre valamelyik írásom észérvekkel? Miért jössz nekem ezzel a gyűlölködő Fidesz ízű kampány és reklám félmondattal? Betanították? Becsípődött?
      Ja! És van arcom! Vállalom vele a véleményem!
      A többes számból ítélve köszönöm, hogy rendszeresen követed a fröcsögő ballibsi dumám. Vigyázz hát az egészségedre, nehogy megfertőzzelek! Bár az enyém egy olyan "fertőző betegség" ami ha rád ragadna legalább kigyógyítana a meglévő bajodból! Hidd el! Jobban járnál! Mind szellemileg, mind pedig lelkileg! Jó egészséget!

      Törlés