Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2019. augusztus 28., szerda

Nekem már a legalja az ami most van!

Két dologban elhatározásra jutottam mára.
Egy ideje már forgattam a gondolatot, ízlelgettem, oszt mára beérett és "kiköpöm".

"Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá." (Esterházy Péter idézet)

Nem mintha hozzá mérném magam, de még csak olyan magasra sem teszem magam a képzeletbeli polcon, úgyhogy ez nem nagyképűsködés, hanem a való világ.
Pontosabban, a való világtól való bizonyos mértékű elhatárolódás. Kénytelen leszek vele.

Úgy látom, hogy ma Magyarországon mindennemű kultúra kihalóban van. Kihalt a közlekedési, a politikai, a közéleti, a vitakultúra, kihalt a nyelv kultúrája.
Kihalt a tolerancia, az egyén, a más, a más gondolat tisztelete.

Megpróbálom egy példával érzékeltetni, hogy félreérthetetlen legyen.
Van egy régi-régi ismerősöm aki történetesen mentális beteg. Nem, nem én fogom rá, hanem az! Ez az ismerősöm megveszekedett Fidesz párti. Mindkettő magánügye ugye. De aktív. Több profilt is nyitott a közösségin és hát aki olvasott már tőle hozzászólást, az nem kérdőjelezi meg a mentális részt. Gyalázkodik, uszít és fenyeget.
Engem nem zavar, annak ellenére sem, hogy legutóbb nekem esett. Személyes ismerős, tudom a baját, szánom szegényt!

Innét jön a lényeg!
Neki nincs bűne, bocsánatos a stílusa, mert képtelen kontrollálni.
Ámde! Ámde ez a stílus uralkodott el a közbeszédben, a vitakultúra hiányával a vitákban.
A közösségi hálón is!
Emberek sokasága vállalja fel, hogy úgy beszél mint egy mentálisan sérült!
Ez nekem már az a szint, ami a legalja. Nálam ez a legalja!
Nekem sem időm, sem kedvem, sem türelmem ahhoz nincs, hogy ezek közül kiválogassam, pontosabban megpróbáljam kiválogatni, a provokátorokat, a trollokat, a szándékos bosszantókat a lefizetett szar embereket, a félretájékoztatottak közül.

Ezért hát a döntésem az, visszafogom magam a kampány időszakra, nem állok bele vitákba, nem veszem fel a kesztyűt, nem érdekel senki agymenése, nem elemezgetek, nem hagyom magam belerángatni a pöcegödörbe amiben a jelek szerint egyre többen érzik magukat otthonosan.
Nem foglalok állást sem párt, sem pártcsoportosulás, sem egyéb szervezet mellett, s ellen sem. Ezügyekben azt kérem, a továbbiakban senki ne keressen privát sem!

Utoljára még azt kérem - és utána mindenki azt csinál amit akar- gondolja át mindenki mielőtt megszólal valami, valaki ellen, mellett.

Mert azért az kissé morbid -a házunk tájékán maradok- hogy azok a pártok akik most látványosan összeborultak, de korábban meg ugye, ... mondjak példát miként viselkedtek egymással? Egymás torkát vágták volna át korábban, most civilt játszanak és civileket rekesztenek ki. Rendben van az összefogás, de akkor a korábbi viselkedésükre figyelemmel kétszeres tolerancia volna tőlük elvárható!
Abban a városban, ahol húsz éve egy volt állampárti ügynököt választunk rendre polgármesternek, ahol az Orbán éra alatt eddig ment ezerrel a Gyurcsány ..., a DK ..., az MSZP ..., az LMP ..., ott valaki, valakik ellen, egy egész civil alakulat ellen a legfőbb érv, hogy valaha egy megszűnt párt, vagy még meglévő mellett állt. Nem ragozom tovább. Aki érti érti, aki nem az gondolkodjék. Fárasztó ugyan, de néha sikeres.

Nézzen mindenki magába! Egyén is, párt is, hogy korábban hol állt és kik ellen!
"A cél szentesíti az eszközt!" (Machiavelli ezen elv mellett ment)
De nem! Nem minden eszközt szentesít!

"ahol nagyobb a szabadság, az uralkodó hatalma kisebb, könnyebb hatalomra kerülni, de nehezebb ott maradni. Ezzel szemben ott, ahol alig van szabadság, a rendszer jól kiépített, nehéz hatalomra jutni, de könnyebb azt megtartani." -ezek az ő gondolatai!

Figyelmeztetnék arra, hogy fejedelemségben gondolkodott! Most bár fejedelem felkenve nincs, de ez van! Ha az ellenzék egy része -még ha a nagyobb rész is-, a fenti elvek szem előtt tartásával akarják leváltani a regnáló hatalmat, akkor az így teljesen felesleges! Ám tegyék! Végül is ... ha alig, vagy semmi nem változik ...

De döntse ezt el mindenki maga!
Én a döntésben senkit, sehol nem akarok befolyásolni, így aztán ezentúl a vezérelv ezen a blogon is az lesz, hogy szigorúan csak az, amit látok, megfoghatom, megtapasztaltam azt szemléltetem, megmutatom, elbeszélem. Még nagyobb tárgyilagosság!
És lehetőleg más semmi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése