Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2011. december 10., szombat

Hazatérők ... karácsonya!

Nem akarom én ezt túlragozni. Nem!
Csak nézd a képet, én meg teszek hozzá kis adalékot.
Napok óta készül a szélvédett oldalon, ott ahová a felkelő nap is hamarább veti téliesen gyenge sugarát. Amíg veti. Kartonból, nagyobb ruhaanyagokból, falapokból kerül a szárnyék.

Fedele még nincs. Vagy nem is lesz.
Esténként gyenge tűz pislákol itt, szabadon.
Afféle visszafogott tábortűz. Kevés fénnyel, kevés meleggel. De meleggel.

Emberek élnek így. És mos nézzétek csak meg a második képet! Alaposan! Látjátok a fenyőt a díszekkel? És középütt azt a piros gömböt? Bizony! Karácsonyfává díszítették a fenyőt.
Nem kivágták fűteni, hanem feldíszítették. Gondolom abból, amit a kukákból kinyertek És feldíszítették azt a nyomorúságos szárnyékot is.
Emberek élnek így!
Hazatérők. Hazajöttek karácsonyra.

Hogy miért gondolom így? Azért, mert ott állt még néhány éve a hajléktalanok szállója. Egy hosszú barakk. Aztán elbontották valami okból. Nem kutattam az okát.
Egyszer csak nem volt ott. Most viszont ott vannak a valamikori lakók.
Nem tudom meddig lesznek ott. A kormányzati törekvések afelé mennek, hogy ne sokáig. Keményen akarja őket büntetni a hatalom. Aztán ha nem fizet -ugyan miből fizetne- és nem is tanul a büntetésből sem, akkor börtönbe vele.

Elveszi tőlük a hatalom azt a kevés dolgot is, ami még az övék. A szabadságukat.
A szabad karácsonyukat. A saját nyomorúságukkal díszített fájukat. A földönfutók karácsonyfáját. Talán az utolsó örömüket is ebben az életben
Kellemes Karácsonyt! Mindenkinek! Mindenkinek?
.

8 megjegyzés:

  1. Nem hiába rajzoltam én Hitler bajuszt, egy a nyugdíjast megszólító levél képi illusztrációjára. Mert amit a hajléktalanokkal művelnek, meg a szegényekkel igaz konszolidáltabb megoldásban, de végső soron ugyanaz, mint SS végső megoldása.

    VálaszTörlés
  2. Luca/muttertiger2011. december 12. 9:49

    hát és akkor komolyan mondom: ne legyek hálás és sírjon a szám, mert a gyerekkel úgy irattam a kívánságlistát a Jézuskának, hogy közöltem: a büdzsé szerényebb idén, mint tavaly, olyasmire vágyjon, ami nem drága. Még mindig kiváltságos a helyzetem azt hiszem.

    Jók ezek a képek, jó ez a bejegyzés, kell: a gyerekem 5 évesen akkor értette meg és hagyott fel az anyagi dolgok után való hisztivel ( a vággyal nem, dehát egy gyerek igenis vágyjon :) ) amikor face to face látott egy hajléktalant fagyoskodva összekuporodva aludni egy padon...

    szomorú és egyben megható...


    (és bár nem tartozik a tárgyhoz: tudok kommentelni ;) )

    VálaszTörlés
  3. Erről jut eszembe: http://muzsiattila.blogspot.com/2011/01/tiz-lej.html

    VálaszTörlés
  4. Nekem meg ez: http://apa54.blogspot.com/2011/10/hajlektalansag.html

    VálaszTörlés
  5. - Ej, ej! Te kis grafikus. :)
    - Több mint szomorú. :(
    - Kiváltságos? Attól függ, hogy felfelé néz az ember, ahonnét csúszik le, avagy lefelé, ahová épp csúszik. Köszönöm szépen.
    Az jóóóó, reménykedtem a sikerben. :)
    - Köszönet a linkért, valahogy eddig elkerültem
    - Neked is köszönöm, mert az ismétlés soha nem árt. Főleg ha már kicsit feledékeny az ember. :)

    VálaszTörlés
  6. Ilyenkor van az, hogy csak sírni tud az ember.
    Tudod kedves Bohóc, mennyire tisztelem én ezeket az embereket, mert ezek, ha nyomorúságos körülmények között élnek is, nem felejtettek el embernek maradni...
    Szeretettel
    Magdi

    VálaszTörlés
  7. Tudom. Olvasom a verseid és abból kiderül hogy mekkora nagy szíved van. :))

    VálaszTörlés