Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2012. február 9., csütörtök

No ki a'?!

Agyalok. Igen. Nem nagyképűségből mondom. Szoktam néha. Tudom, sokak szerint ártalmas az egészségre.
Nem baj, azért én teszem. Mindig van min. Most példának okádék itt van ez a Nokia. Orbán épp pajzsra emelte őket őket is- az évértékelőjében, erre ők ...

Erre ők bejelentik, hogy elküldenek 2300 dolgozót az év végéig és a melót meg innét elviszik Ázsiába. Mint kiderült, már tavaly tervbe vették a leépítést Tehát várható volt. Akkor viszont nem értem, miért kellett feltenni a bezzeg a ....... listára? de nem is érdekes. Maradjon Orbán titka.
Van itt más is ez ügyben.
Rögtön rá hallani lehetett olyan híreket, hogy  a cég kapott állami támogatást is az elmúlt év őszén. Októberben. Szerintem ezt pontatlanul citálták elő, mert a támogatásról és mértékéről csak kormányzati döntés született akkor.

Ha mindez igaz, akkor:: -"Tavaly novemberben a kabinet pedig arról döntött, hogy tíz százalékkal támogatja a Nokia Siemens Networks Kft. 2,7 milliárd forintos, 224 új munkahelyet létrehozó beruházását."

Azért ez elgondolkodtatott kicsit. Mégpedig a Malév miatt. Bedőlt. Ki ne tudná? Tán csak az újszülöttek beszéltek másról az elmúlt pár napban No de miért is?
Hosszú mese lenne. Rohadt hosszú. Ez is amolyan mutogatós mese. A kormányoldal hátrafelé, az ellenzék meg előrefele mutogat. Ahogy szokták is. Pedig egyik is sáros, másik is. Százmilliárdos nagyságrendben mérhető veszteség fogja érni emiatt az országot. Az azonnali káron felül még az idegenforgalmi bevételek -becslések szerint akár negyede- is jelentősen megcsappannak.
Miért is esett ez meg épp most? Mert a Malév állami támogatásban részesült anno.
Ezt a támogatást, most az EU -mint versenyképességet befolyásoló tételt- visszafizetni rendelte. Milliárdokat. Ezt viszont már a cég nem bírta kitermelni. Hosszú egy história.
Eddig is hosszú volt, ezután meg pláne az lesz!
Haj, még mennyit lehet majd ebben az ügyben összehazudni! Mindkét oldalról.

De nekem most egészen más oldali megközelítést, kérdést dobott ki az agyalás. Visszakanyarodva a Nokia témára és összekapcsolva a Malév dolgával.
Akkor hogy is van ez?
A Nokia, ha marad kaphatott volna állami támogatást? A Malév meg kapott és végezetül ebbe bukott bele? Egy Finnországi anyavállalattól származó cég kaphat?
A Magyar Légiközlekedési Vállalat meg nem? Amott nem versenyt befolyásoló tényező a támogatás, emitt meg igen? Sem jogász, sem közgazdász, sem politikus nem vagyok.
Nem is értem! Meg még jó pár dolgot nem.
Talán ha nem kellene Malév ügyben is azt éreznem, hogy mindenki hazudik ...

1 megjegyzés: