Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2011. október 20., csütörtök

Az egyetlen

A több mint öt esztendőt palesztin fogságban lévő Gilad Salit sorkatonáért Izrael állam több mint 1000 (1027) palesztin fogvatartottat adott ki. Köztük számos életfogytig szabadságvesztésre ítélt Hamász-vezetőt, terroristát is. Többek közt azt a Barghoutit, ki egymaga hatvanhat embert ölt és több mint félezret sebesített meg egy merényletben. Hatalmas ár egyetlen katonáért!
És mégis, az izraeliek túlnyomó része egyetértett a cserével!
Ezek után abban is biztos vagyok, hogy az egykori harcos "kezét nem engedi el" népe és a hatalom. Nem próbálják erkölcsileg sem és más módon sem a társadalom perifériájára taszítani. Nem illetik különféle negatív, elmarasztaló jelzőkkel, nem szégyenítik, nem is gyalázzák. Nem illetik valótlan vádakkal, nem titulálják bohócnak és nem próbálják meg sem érdemeit, sem pedig cselekedeteit kisebbíteni.
Nem vesznek el tőle semmit, mert szolgált, ahogy a parancs és az esküje diktálta!
Vannak államok, kormányok, hol megbecsülik a katonát. Nem csak Izraelben, másutt is. Megbecsülik a harcost ki még szolgál -akár békében, akár konfliktusban-, de megbecsülik azt is ki már letöltötte az idejét, megtette vállalását és letette a fegyvert. Megbecsülik a halott harcost is, akár békében halt, akár ellenséges tűzben esett el.
Nálunk? Nálunk még csak a halott katonáknak van megbecsülése, becsülete!
Tanuljatok ott fent és .... A hűekbe nem szokás belerúgni! Az az árulás!
.

4 megjegyzés:

  1. Bezzeg ezek ott fent azt majd elvárják, hogy akikbe most beletaposnak, védjék meg őket és jogaikat ha kell! Ne kelljen, de ha mégis, így lenne!
    Az összerugdosott, becsületükben megtiport harcosok pedig természetesen megtennék. Mert ők hűek esküjükhöz, nem úgy mint ők ott fent...

    VálaszTörlés
  2. A magyar mentalitás olyan, hogy nem csak a katonáénak, hanem minden megbecsülésre méltó embernek halála után lesz csak igazán becsülete.
    Meg kell előbb ahhoz halni, hogy reálisan legyen megítélve, értékelve személye.

    VálaszTörlés
  3. Szép lassan eljutottam arra a szintre, hogy (Apa54 után)szeretném "nagyjainkat" reálisan megítélni, értékelni...

    VálaszTörlés
  4. Nagyjainkra nem vonatkozik (az én meglátásom szerit) az a mondás, hogy halottakról vagy jót vagy, semmit. Mert ha a klasszikus alapesetet vesszük figyelembe, akkor az ő esetükben, ami egyre több ember óhaja, abban a magasztos pillanatban még nekrológot sem lehetne mondani. A megemlékező csak egy üres papírlapot tartana kezében. Az meg milyen temetés, ahol a halott személyét megítélésből elítélnék, az értékelésből leértékelnék.

    VálaszTörlés