Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2013. augusztus 23., péntek

Sok a fölös ...

Sok a fölös és főleg az értelmetlen, érthetetlen és értelmezhetetlen duma az Alföldi rendezte István, a király miatt. Tudom, megint nem a népszerűséget hajkurászom és nem is leszek az.
Azt is tudom, mindenkinek lehet véleménye és mindenki véleménye számít.
Már persze aki megnézte az előadást! De nem! Sok írást, véleményt, hozzászólást elolvastam és soknál lejön -van ki még be is vallja- nem is látta az előadást. Ellenben fröcsög, gyalázkodik, gyűlölködik, alpári módon véleményez és van mersze kritikát mondani!
Aztán mire fel, mi végre?
Hogy merészel kultúrához, kultúrába beleszólni az, akinek a szájából csak a "szar" folyik valamire, amiről lövése nem lehet, ha egyszer arra nem veszi a fáradságot, legalább megnézze.
Nem kell ezt az előadást szeretni. Miért kellene? Meg kell nézni és megpróbálni megérteni. Ha nem megy, akkor meg kell nézni még egyszer és ha akkor sem megy, akkor nem tetszik és kész. Nyilván lehet többféleképp értelmezni a rendező szándékát, sőt szerintem csakis többféleképp lehet. Azt hogy az értelmezés tetszik, avagy nem, ... na akkor már lehet vélemény, de felesleges a gyűlölködés!
Azért teljesen felesleges fröcsögni, mert Alföldi bátran nyúlt ahhoz, amiről amott jobb oldalon azt hitték az csak az övék lehet, az csak nekik szólhat és majd kisajátítják.
Az nem tetszik, hogy ezzel a tágabb dimenzióval a rendező visszarántotta tőlük a darabot s odaadta azoknak kiket megillet, mindenkinek?
Azt hiszem beláthatjuk Alföldi zsenialitását, mert egy olyan előadást rendezett, amiről mindenki beszél, mindenkinek véleménye van. Legyen is! Csak aki nem látta, az ne dicsekedjen vele és nyelje le a véleményét addig míg meg nem nézi.
Hiteltelen, hozzá nem értő szófosókkal, divat szerinti seggnyalókkal tele a padlás!

4 megjegyzés:

  1. Engem érdekelt ez az új feldolgozás és megnéztem. Nem igazán értettem, hogy kit képviselt a modern üzenete, ezért elkezdtem cikkeket, hozzászólásokat olvasni róla, és képbe kerültem vele. Azaz jól értettem, hozzám is szólt az üzenete, nemcsak a beavatottakhoz.
    Nekem tetszett. Nyersen tárgyalta a dolgokat, ahogy nekem tetszik.
    Azt viszont tényleg nem értem, hogy egy darabot, ha valakinek nem tetszik, miért kell lehurrogni, olyan szavakkal illetni, ami nem illik semmilyen műfajhoz? Ha valaki külföldi olvasná ezeket a cikkeket, hozzászólásokat, talán joggal mondhatná, hogy ezeknek nem volt elég a trianoni lecke, túl finoman bánt velük...Nekem, legalábbis olvasva őket nyilvánvalónak tűnik, hogy Magyarország egy újabb fasizmus melegágya...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így vagyok vele én is, ahogy írod. Viszont megnézem még egyszer, ne csak mások kritikája, magyarázata mozgasson ott, hol elsőre nem értettem.

      Törlés
  2. Nem akartam megnézni. A régi élményhez nekem hozzátartozott a zene. Vidiál Gyula, Deál Bill, Victor Máté.
    Egyszerűen Stoll Andrást nem tudom énekesnek elképzelni, és ha valaki társadalomkritikát akar gyakorolni, akkor önálló drámát is írhat... vagy írathat. Alföldi van akkora név. Mint ember, talán taszít is, de ettől még lehet jóember.
    Nufi megnézte a tévéfelvételt. Elmesélte, mit látott benne, és nem csinált hozzá kedvet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is szabad úgy megnézni, hogy az eredetihez mérve, hasonlítva.
      Stoll nem is volt énekes. :)

      Törlés