Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2016. október 12., szerda

Esőben ... esővédő kellene!

Esőben ugyebár esővédő kell! Terepen mi más?
Ez itt a négy szín nyomásos (93M) esővédő öltöny felső darabja. Mikor még sűrűbben bejártam a laktanyába, ez volt a rendszeresített esővédő ruházat.
Szerintem a seregben most is használatban van.
Kétrészes, az alsó része pántos, amolyan anorák féle.
Egyszerű, de ... nem nagyszerű!
A gyártó minden igyekezete ellenére -a minden és az igyekezet erősen feltételes- ez az esővédő nem véd meg az esőtől. Mint esővédő nagyjában s egészében egy kalapnyi szart sem ér, széldzsekinek elmegy.

S hogy miért hoztam ezt elő? Azért, mert sorban olvasom az írásokat a határon szolgálatot teljesítők gondjairól.
No meg a hozzászólásokat is!
Ez utóbbi időnként jobban ingerel, mint a tény, hogy még mindig nem képesek a katonáinkat (rendőreinket) normálisan felszerelni, normálisan ellátni.
Ma, direkte ezt vettem fel, hogy szemléltetni tudjam a problémát. Nem túl nagy volt a mai eső, de esett folyamatosan, s bő két órát mászkáltam ebben a vacakban. A második képen úgy vélem azért látszik a beázás.
A sötétebb részeken vizes a bélésanyag, A háta felül és az ujjak is. Ez esőben, szélben s hozzá néhány fokban maga a kibaszás! Meg a szövődményei.
S most néhány szót a hozzászólóknak.
Tényleg csak néhányat s röviden. Azoknak az eszementeknek, kik azt írogatják, hogy ezt vállalta, meg hogy vegyen magának ...
Nem ezt vállalták! A szolgálatot vállalták, a haza szolgálatát!
Az olvasztár sem azt vállalja, hogy bőrkötény  és azbesztkesztyű helyett valami szart adnak rá s ha emiatt összeég akkor majd ... "de hát ezt vállalta"!
S mondják ezt hozzászólásokban azok a civilek aki a legjobban "migráncsoznak" s akiknek a seggét védik a kollégák ott kint a végeken esőben, hóban, fagyban, szélben!
"Vegyen magának", ugye? S mit?
Az egyenruhásokat köti a ruházati és felszerelési utasítás, jegyzék. Ha ez az esővédő szar, akkor bemehet a ruházati boltba és vehet egy ugyanilyen szart. Azért, mert nem vehet fel helyette narancssárga hegymászó anorákot. Ezt veheti fel!
Én nem igazán értem ezeket a hozzászólókat! Rendben, hogy nem voltak katonák,
nincs tapasztalásuk, nem értenek hozzá ....
A hülyeség párosul a mérhetetlen rosszindulattal, arroganciával!

A rendőrök esővédő felszerelését nem hordtam, nem feszegetem a témát. Ellenben ma olvastam egy képpel illusztrált cikket, ahol esőben, sárban összetákolt szélfogó, esőbeálló alatt próbálnak védelmet lelni. S mi a civil reakció?
"Miért oda építették, miért nem védett helyre? Még egy esőbeállót sem tudnak összeütni! A csúcs pedig az az állat, aki úgy kezdte, a "szemkilövők most visszakapják ..."
Igen sokszor, hallgatókat vezényelnek csapatszolgálatra, amúgy meg a nagymérvű lemorzsolódás miatt rengeteg a fiatal rendőr! Nagyon sok!
Egyrészt, épp a korukból dobódik, nem voltak katonák előtte, s nincsenek sátorépítő s egyéb, lásd el magad tapasztalásaik, másodrészt nem vándorcigányok voltak a rendőrség előtt, hogy kalyibaépítésből kellett volna mesterlevelet szerezniük, harmadrészt ők a szemkilövők? Ők akik 2006-ban lehettek tán 8-10-12 évesek?
Tisztelet és megbecsülés illeti őket s nem pedig leszólás, rosszindulat, gyűlölet.

Én (én is) tudom, min mennek keresztül, mit kell átélniük elszenvedniük.
Voltam anno épp eleget gyakorlatokon mostoha időjárási körülmények közt is!

Ezért hát az efféle "jóindulatú" kérdezőktől, minden tisztelet mellőzésével hadd kérdezzek én is valamit. Ember! Miért vagy ennyire hülye?

24 megjegyzés:

  1. Szal én úgy gondolom, hogy van egy fűthető, légkondicionált konténer. Hálózatról táplálják, vagy duruzsol a közelben egy aggregátor. 6-8 rendőr, vagy bakka ejtőzik benne. közülük egy dolgozik. Irányítja a drónját, és pásztázza azt az 5 km-es sávot, amit a felügyeletükre bíztak éjjel, nappal. Még egy kolléga próbálja hasznossá tenni magát, aki a váltó drónt készíti elő. A többiek skypeolnak a családdal, nyelvet tanulnak, stb. A Drónos kolléga szól, hogy némmá! fehér foltokat látok az éjjellátón a határtól mintegy két kilométerre. A henyélők felkabátosítják magukat, fegyvert ragadnak, felpattannak a konténer előtt álló quadjaikra, kirontanak a tetthelyre. A menekülteket az okostelefonon közreműködő tolmáccsal fogadják, netán a kilométerenként létesített kapun beléptetik, ekkorra a tetthelyre érnek a civil segélyszolgálatok képviselői is, első orvosi segítségnyújtás, foxabájozás, stb. Akiről kiderül a nemzetközi azonosító alapján hogy terrorista, azt helyben lángszóróval ráégetik a kerítésre elrettentésül. Szóljatok ha ma 2016-ban nem így működik a rendszer.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó az irány. Információim szerint a Tatuin (Tatooine) bolygón már ehhez közelítenek.
      Nálunk még sokkal olcsóbb ha a katona, rendőr megázik, majd a szél megszárítja.
      Ha emiatt leszerel és elmegy külföldre akkor lehet helyette másikat felvenni és legalább javul a foglalkoztatási statisztika.
      Mert vannak ugye a való világok, meg a miénk.

      Törlés
  2. Sziasztok. Milyen megkötések alapján kell ruházatot választani? Úgy tudom annyi a megkötés hogy logó márkanév nélküli lehet. Vagy nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem Öltözködési utasítás , hadtáp és egyéb szabályzók

      Törlés
    2. A saját, egyébként honvédségi KFOR misszió alatt vásárolható, magyar katonák által hordható téli kabátot nem hordhattam a a déli határon, mert nem lett volna egységes az öltözetünk a többiekkel. Viszont adtak egy használhatatlan vékony polár felsőt - semmit sem ér, még a mikádós télikabát is melegebb. Véletlenül a csapatom nagy részének cipzár hibás, ementáli stílusú - mindenhol lyukas - darabok jutottak. Persze éjszaka akkor -16 fok volt, de legalább egységes öltözetben fagytunk át.

      Törlés
    3. Erről jut eszembe. Érdekelnének igaz történetek olyan személyektől, kik átélték. Természetesen felhasználnám és természetesen a forrást nem jelölöm meg, hacsak nem maga adja a nevét.

      Privátba: meggysj@gmail.com.
      Ha nem, azt is megértem s nincs harag. :)

      Törlés
  3. Van egy öltözködési szabályzat,ami tartalmazza a Magyar Honvédségben rendszeresített ruházati anyagokat és azok megfelelő hordmódjait a különböző időszakokban (téli,nyári,átmeneti). Ettől eltérni nem lehet. Semmi köze a márkajelzésekhez... A katona nem időjárás szerint,hanem szabályzat szerint öltözködik...

    VálaszTörlés
  4. Üdv! Állampolgárként tudnánk úgy segíteni a haza védelmét ,hogy vásárolnék mondjuk 10 db megfelelő minőségű ruházatot,amit el is tudok juttatni nektek??? Mert ha igen akkor nagyon szívesen!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép a felajánlás a gesztus, de a félreértések elkerülése végett mondom, egyrészt ez az írás nem ezért íródott, másrészt az egyenruhásokat szigorú előírások kötik s végül a legfontosabb, hogy a honvédelmi és rendvédelmi erőket nem adományokból kell eltartani, hanem ez annak a feladata aki feladattal bízza meg. Szigorúan állami feladat és felelősség! A szégyen is az övék ha hiányosság van.

      Törlés
    2. Szép megfogalmazás

      Törlés
    3. Nagyon szépen köszönöm! :)

      Törlés
  5. "Aláöltözet"-ként működne a jó minőségű civil ruházat, az egyenruha alatt - nem láthatóan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz! Én a téli gyakorlatokon bélelt bőr vesevédőt szoktam felcsatolni a "mikádó" alá, néhány alkalommal azért is megszóltak. :)

      Törlés
  6. Létezik ettől jobb kabát, ami talán még vízálló is és van hozzávaló polár kabátbélés, amit magában is lehet hordani. Az Afganisztáni külszolgálatra ilyet adnak, igaz, az sivatagi terepszínű, de létezik a 4 színnyomásos változata is. Egy a bökkenő, hogy drága. Tudomásom szerint olyan 50e.-Ft körül mozog az ára és e miatt nem osztogatják a hazai szolgálatra. Pedig nekik most szükségük lenne rá. De nincs rá pénz.. pedig csak a "harcoló" alakulatoknak kellene, azon belül is azoknak, akik a határra mennek.. De ennyire becsüli meg a Honvédség a katonáit. (bezzeg amikor kirakatot kell csinálni, hogy mutogassuk mink van -persze a nézők nem tudják, hogy csak annyi van, amennyit látnak..) :@

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Telitalálat! Én odaítélem a pontot ezért a hozzászólásért!

      Törlés
  7. A Nemzeti jogszabálytárban meg lehet nézni a 9/2005. HM rendeletet, ami a Magyar Honvédség öltözködési szabályzatáról szól. Hatályos. Ebben minden öltözet variáció benne van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Csakhogy civilek ilyesmit ritkán olvasnak, ha neki is állnak túl hosszú, száraz, több tekintetben értelmetlen nekik. A katonák meg ismerik, kell hogy ismerjék. S a legnagyobb baj az, hogy ennek olvasásával, ennek ismeretével sem lesz a felszerelés jobb. Néha cinikus vagyok, így azt mondom , olvasni lehet, felhúzni nem és amúgy is a MH Öltözködési Szabályzata sem vízhatlan.
      Nem leszólom a hozzászólást, mert értem én, segítő szándékkal íródott azoknak, kiket tényleg érdekel a téma civilként is. Csak kibújt belőlem a kisördög.

      Törlés
    2. Gondoltam hogy nem leszólás, valóban csupán tájékoztatásnak szántam. Pontosan azért, hogy lássák, nem mi katonák döntjük el, mit hordunk szolgálatban. Egyébként én is járok határra, tudom és saját bőrömön érzem, mi a helyzet.

      Törlés
    3. Erről jut eszembe. Érdekelnének igaz történetek olyan személyektől, kik átélték. Természetesen felhasználnám és természetesen a forrást nem jelölöm meg, hacsak nem maga adja a nevét.
      Privátba: meggysj@gmail.com.
      Ha nem, azt is megértem s nincs harag. :)

      Törlés
    4. Inkább nem élnék a lehetőséggel. Majd ha leszereltem 😃

      Törlés
    5. Ok! Ha még leszek. És ha még itt is leszek. :)

      Törlés
  8. Idézném az anno, közvetlenül a NATO csatlakozásunk előtt kiadott honvédségi öltözködési felkészítő(?) könyvecske első mondatát: "Célszerű öltözet nincs, csak szabályos." No comment.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint fentebb is megerősítést nyert, szabályos és egységes! Nem számít, ha nem célszerű.

      Törlés