Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2018. június 7., csütörtök

Ivóvíz avagy a szemét?

Van ez a remek és hasznos tevékenység, a szelektív hulladék gyűjtése. Tényleg nagyon jó dolog, csak hát vannak hibái.
Az egyik szerintem nem is kicsi!
A másik meg roppant kellemetlen. Még nem annyira mint majd lesz. Vannak más hibák is, de most csak erről a kettőről akarok beszélni.
Vagy beszélgetni?
Volna miről, higgyétek el!
Pár szó arról, hogy miért is most jutott eszembe beszélni róla? Mert volt egy horgászverseny, ahol Áder is pecázott és történetesen ő fogta a legnagyobb halat. Mivel nagy környezetvédő, hát eszembe jutott róla a mi környezetvédő mérnökünk. Róla meg a kék konténerek, kukák, no meg a szemét! Csak semmi áthallás!
Szóval itt Kaposváron a város megvette a kék hulladékedényeket és odaajándékozta a lakóknak. Használjuk mindnyájunk egészségére! Azt nem tudom, hogy hányan tudják, de ezeket a város egyszer vette meg -én legalább is így tudom- a továbbiakban a cseréje, javítása a megajándékozott dolga.
Annak ellenére is, hogy a konténerek szerintem egy roppant silány kivitelezésű szerkezetek, nem strapabíró a tetejük. Pillanatok alatt mentek tönkre, tele a város lógó tetejű és ezáltal beázó konténerekkel. Majd a közös költségből lehet javíttatni!
De minek?
Merthogy gyenge konstrukció megint le fog szakadni, vagy jobb esetben csak nyitott marad, nem pedig zárható, az ürítést végzők sem kíméletesen bánnak vele és hát vannak akik mindenáron nyitva szeretnék látni, mert abból élnek. Abból is!
Na! Eddig ez volt az amit én kellemetlennek neveztem.
A másik, a nem is kicsi hiba ebben a gyűjtésben.
Ugyebár a konténerbe csak a szelektív hulladék a kívánatos, ezért azt kérik, hogy belehelyezés előtt amit szükséges azt öblítsük el! Öblítsük!
Próbált már valaki kiöblíteni egy zsíros tejfölös dobozt? Vagy egy szintúgy zsíros konzervdobozt? Akár ha kutyakajás, akárha a kedvenc sóletem. Vagy tessék megpróbálni kiöblíteni egy jégkrémes, vagy egy készételes dobozt!
Nem sorolom tovább! Érthető a gondom nem? Mennyi ivóvizet kell ahhoz elpocsékolni, hogy ezeket a műanyag cuccokat legalább elfogadható szintig öblítsük?
Mert ha nem tesszük meg akkor a szelektív is éppoly büdös mint a kommunális!
Meg mert nyitott lett, hát az eső által kioldott trutymó megáll az alján!
De most ez elhanyagolható dolog az ivóvíz ilyetén pazarlásával szemben!
Ivóvíz pocsékolás vagy pedig öblített szemét? .... Ez itt a kérdés!

Világméretű ivóvízválság fenyeget! Az amúgy is pocsékoló rendszert terheljük tovább?
Elborítja az óceánokat, a földeket a műanyag szemét! Nyilván minden begyűjtött érték!
No de! Most akkor öblítve, vagy jó az koszosan is?

A tiszta ivóvíz érték! Az élet! Persze a szelektív hulladék is érték. Ha azt nem nézem, hogy nekünk minden egyes flakon ami nem terheli tovább a természetet és nem szennyez tovább az nyereség, tehát ha ettől eltekintek akkor leginkább annak érték akinek mi összegyűjtjük.
Akinek mi ingyen összegyűjtjük a saját pénzünkből fizetett ivóvízzel öblített, elmosogatott újrahasznosítható hulladékot. Természetesen az ingyen összegyűjtés mellett fizetjük a hulladékszállítást is, s mint már mondtam a mosogatást. Ha ivóvízzel akkor a víz és csatornadíjban, ha meg meleg vízzel lehet csak kiöblíteni akkor mellé a melegítés költségét is. De hát ugye a környezettudatosságunk ezeken átléphet!
Át is lépünk! Nagyvonalúan. Cserébe, a város vehetett volna olyan kék konténereket ami kibírja az ürítést! Nagyvonalúan! Vagy elvárható lett volna? El.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése