Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2016. május 24., kedd

"Gumis víz!"

Beszélgessünk még kicsit erről a gumi
krematóriumról.
Nekem mindjárt az elején bekattant a víz.
És be is ragadt!
Természetesen, az üzem működése során keletkező szennyvízről beszélek.
Mennyi az annyi? Mi lesz benne?
Hová kerül majd?
Téged nem aggaszt, Kicsit sem? ....
Engem nagyon!
Ha eddig nem fedezted fel, hát elárulom, hogy a Homatech-nek van egy honlapja.
Erőt vettem magamon, legyűrtem velem született mérhetetlen lustaságom s betűiszonyom és végigolvastam. Majd még egyszer.
Azért még egyszer, mert a GY.I.K rovatot leszámítva szó nem esik a vízről!
Nehezen hittem, de ez nem egy iszákos üzem!
Ám legyen. Nem az. De azért vizet fogyaszt. S az?
Ennyit találtam, kimásolva idézem: "A gyártás során keletkező kis mennyiségű szennyvízre gazdaságilag nem éri meg saját szennyvíztisztító technológiát telepíteni.
A keletkezett szennyvizet ezért egy, erre alkalmas biológiai szennyvíztisztító telepre szállítjuk." (Forrás: www.homatech.hu)

Ez így, nekem több sebből is vérzik s súlyosan aggályos!
Nem azt mondja, hogy nem kellene, hanem azt, nem éri meg építeni.
A szennyvizet biológiai szennyvíztisztító telepre szállítják. Naná!
Merthogy Kaposváron más nincs is! Csak biológiai. No de!
Mennyi az a kevés? Még belefér?
De mindezek, azt kell mondjam semmiség az én igazi, nagy aggályomhoz!
Miket tartalmaz majd az a szennyvíz?

Könyörgöm! Csak úgy józan paraszti ésszel gondolkodva!
Az üzemben, a gumihulladékból gáz(10%), olaj(45%), szén(35%), acél(10%) termék lesz. És mintegy melléktermékként, éves szinten, tonnaszám kén.
Mindezeket ugye majd raktározni is kell, kivéve a gázt, mert azt visszaégetik.
Ami rengeteg összetevő, még előfordul egy autógumiban, azok egy része a kéményen megy el és a vízben?
Illetve ha nem, akkor azokat szintén raktározni kell a kivonásukat követően.
Márpedig vonnak ki (miket?), mert a gázt erősen tisztítani kell, a kéntelenítésen kívül is, míg földgáz minőségű lesz, az olajat úgyszintén tisztítani kell mire ipari fűtőolaj minőség lesz, és a por kokszot is tisztítani kell! Egyetlen tétel ami sima és "fényes", az az acél!
Ez egy vegyipari üzem, hol vegyi anyagok is raktározásra kerülnek!
Én ugyan a témának sem szakértője, sem felkent apostola nem vagyok, de úgy gondolom, egy vegyipari üzem szennyvizét, az arra alkalmas és speciális tisztítórendszerekkel lehetne csak biztonságosra tisztítani.

Most, úgy látom, nem tudható, hogy mekkora mennyiségben és milyen összetevőkkel terhelt ipari szennyvizet fognak belepumpálni Kaposvár biológiai szennyvíztisztítójába!
Ha valaki tud s lát ennél többet, akkor könyörgöm, győzzön már meg!

6 megjegyzés:

  1. Csak néhány kérdés a szerzőhöz: tudja, hogy pontosan mi kerül a szennyvízbe? Tudja, hogy mennyi keletkezik belőle naponta-hetente? Tudja, hogy a kaposvári szennyvíztisztító pontosan milyen anyagok kezelésére is képes?
    Ha ezek közül bármelyikre is nem a válasz, akkor miért írta meg ezt a posztot anélkül, hogy utánanézett volna?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre, roppant egyszerű a válasz. Nem tudom pontosan mi kerül a szennyvízbe! Pont ez a baj! Amennyiben végigolvastad az írást, akkor csodálkozom, hogy elkerülte a figyelmed az a lényeges apróság -pedig benne van az írásban-, ezek az adatok, nem szerepelnek a Homatech honlapján, a prezentációban sem és kérdésekre sem válaszolják meg. Mint ahogy az is benne van, ha kivonnak az termékekből vegyi anyagokat akkor miket?
      Azért írtam meg ezt a posztot -s fogom megírni a következőt is, meg még lehet ...-, mert ezekre a kérdésekre választ kellene adnia a beruházónak.
      Nem nekem kell választ adnom, nekem kapnom kell! Meg neked is és mindenkinek!
      Nem én akarok ilyen beruházást eszközölni, hanem Csányi Sándor, István Gábor vezérigazgató segedelmével. Miért nekem kellene ezeket a sarkalatos kérdéseket kikukázni és megválaszolni, elmagyarázni több tízezer embernek? A beruházók nem tudják, nem értenek hozzá?
      Én, mint nem szakértő -ez is benne van a posztban- megengedhetem magamnak a luxust, hogy nem értek hozzá! A vezérigazgató és a szakértői meg nem engedhetik meg maguknak! Ők tudni kötelesek és válaszolni kötelesek!
      Annyi, amennyit válaszolnak, hogy csekély mennyiség és nincs benne káros anyag, az nem válasz!
      Megnyugtatásodra mondom, a rajtam számon kért adatok nem csak a Homatech prezentációban nincs benne, de a Dunaszerdahely határában működő, ilyen létesítményben keletkező szennyvíz összetételéről sincs adat, az ottani lakosságot sem tájékoztatja senki. Neked ez sem aggályos? Miért térnek ott is ki a válasz elől? Azon gyár mintájára épül Homatech gyára. Tehát megpróbáltam utána nézni.
      Kis adalék. A Szegedi Paprika Zrt aflatoxin szerrel szennyezett őrleményt hozott forgalomba anno 2014-ben. Tették ezt úgy, hogy a hazai paprikához keverték hozzá a szennyezett spanyol paprikát. Hungarikum! Ugye?
      Nos, azóta, bemondásra nem hiszek el semmi efféle állítást azoknak, kik milliárdokat kaszálnak. Bizonyítsák!
      Rövidebben is fogalmazhattam volna, hisz tulajdonképp, amiket tőlem kérdezel, azokat én kérdezem a Homatech-től. Ha védeni akartad őket, akkor szerintem rosszul fogtál hozzá. Akkor úgy közelíts, adj megnyugtató választ helyettük! Sokan várjuk!

      Törlés
    2. Ezt a kisregényt két mondatban összefoglalva: nem ért hozzá, nincsenek információi, nem kérdezett utána, de biztosan mindenki hazudik, természetesen önön kívül, akinek csakis igaza lehet.
      Ez így azért édeskevés... Ha a lent írt 10 m3 szennyvíz igaz, az ipari szinten nagyon csekély mennyiség, akár tartálykocsival is el lehet szállítani. A cukorgyár pl. ennek úgy a százszorosát produkálja. Ha a szintén lent írt szerves szennyezők (gondolom szénhidrogének) igazak, azoknak kivonására jól működő eljárások vannak, szinte biztos, hogy a kaposvári tisztítónak sem jelentene kihívást.

      Amúgy pedig nem akarok védeni senkit, de úgy hiszem, aki nyilvánosan ír, az tartozik annyi felelősséggel, hogy legalább minimálisan tájékozódik arról a témáról, amivel foglalkozni akar. Ön ezt szemmel láthatóan nem tette meg. Ez nem felmentés a beruházó mulasztásaira, de attól még tény.

      Törlés
    3. Unknown megválaszolta. Ki mondta hogy értek hozzá? Benne van az írásban, a válaszban is, eddigi írásaimban is. Válaszokat szeretnék a kérdésekre, s én mint laikus tévedhetek, megengedhetem azt, hogy nem értek hozzá. Több alkalommal is leírtam már ezt! Arra nézvést nincs befolyásom, ha valaki olvas s csak azt érti ki belőle amit ő akar. Ha önnek jobb ezt hinnie rólam, ám legyen meg a lelki békéje! :)

      Törlés
  2. A Homatech Zrt honlapján található a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetének összefoglalója a HOMATECH-WTM gumihulladék-hasznosító technológiáról. Ebből ollóztam. Rengeteg méreg.

    "A technológiában hozzávetőleg naponta 10 m3 szerves szennyezőkkel erősen szennyezett ipari szennyvíz keletkezik..."

    Nem gépelem tovább, a teljes dokumentum itt letölthető: http://www.homatech.hu/userfiles/MTA_TTK-HOMATECH_W_Kornyezeti_hataselemzes_osszefoglalo.PDF

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm a segítséged!
      Alaposan megerősítettél a meggyőződésemben,van miért aggódni!

      Törlés