Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2011. július 2., szombat

Lánglovag ...

Hosszú-hosszú napokon, hónapokon és éveken át. Negyed századnyi idők során. Azokon a napokon, mikor a Viktorok, Róbertek, Jánosok, Péterek, Pálok és Zsófyk élték békésen az életüket. Dolgoztak, pihentek, szórakoztak, nyaraltak, feküdtek a párjuk mellett vagy ölelkeztek, nézték gyermekük álmát .....
Vártam a riasztást. Készenlétben, felkészülés közben, karbantartás során. Huszonnégy órában.
Vártam a riasztást!
Vonultunk a székház tűzhöz, emberek tucatjait mentettük a lángok, a füst elől. Milliós, tízmilliós, milliárdos értékeket mentettünk. Füstmérgezést, égést szereztünk. Életeket, munkahelyeket a megélhetésüket mentettük. Erre esküdtünk!
Vonultunk és leszedtük a fán ragadt kismacskát, szivattyúztuk a pincékbe ömlött vizet, öngyilkos jelölteket "imádkoztunk" le a tornyokról, hidakról, épületekről. Örömet okoztunk, magántulajdont mentettünk, életeket adtunk vissza. Az "elszántaknak" is és családtagjaiknak is. Tettük, mit tennünk kellett! Álltunk a vízben, a jeges szélben. Fáztunk, fagytunk. Ízületesek lettünk. Erre esküdtünk!
Étterem, panzió tűzhöz mentünk. Lángolt a zsír az olaj, robbantak a gázpalackok, pattogott nyögött a nádtető gerendázata. Húztuk a csövet, "támasztottuk" a létrát, feszítettük a ponyvát. Mindenkit kihoztunk. Mindenkit! "Csak" egyikőnk maradt a robbanásban. Ti láttátok már a legjobb bajtársatokat forró olajtól égetten, repeszektől szaggatva. Kemények vagyunk. Mégis! Ott zokogtam életemben először férfiként! Majd a sírjánál. És azóta belül szüntelen. Meghalunk, ha "kell"! Erre esküdtünk!
Balesethez mentünk. Diszkóbaleset. Elfojtottuk a füstöt, mielőtt lángra kapott volna. Fiatalok szorultak a pokoli roncsba. Nagyon fiatalok, még ifjúságuk elején. Fiú és leány. Talán az első szerelem volt az övék. Míg sikítva, visítva ette a gyorsvágó a fémet, néha láttam a pattogó szikrák tükröződését a lány alig-alig pislákoló szemében. Még élt akkor. Az utolsó elpattanó szikrával hunyt ki a szemében is a fény. Rám nézett és én a saját gyerekeimet láttam a szemében! Valami újra elpattant ott belül! Átadtam a vágót, mert nem láttam az elkeseredett tehetetlen dühtől és a könnyeimtől. Akkor nem sikerült. Megpróbáltuk. Erre esküdtünk!
Tömegkatasztrófához szólt a riasztás. Elszabadult acéllemezek szeletelték fel a buszt és az utasok egy részét Roncsok, törmelék, vér és testrészek mindenütt. No és a mérhetetlen fájdalom, riadalom, elkeseredettség. A halálfélelem "szaga"! Mindenütt! Tettük a dolgunk. Éreztem, megint elszakadt egy "húr' ott belül. De tettük a dolgunk. Tettük amire esküdtünk!
Emlékezzek még? Vagy ennyi is elég? Elég a borzalomból ............................
Tettük a kötelességünk, amit elvártatok tőlünk. Amire szerződtünk! Amire esküdtünk!
Tettük eskünkhöz híven a szívünk akaratából. Mert meg nem fizettetek!
Most ellenünk fordultok? Ellenünkre tesztek? Mi a bűnünk? ........
Kemény egy élet volt. Keményen meg is fizetünk a hűségünkért! .... Ti mire esküdtetek? Mire?
.

6 megjegyzés:

  1. Ezt a munkát sem lehet eléggé megfizetni. De igen, ha már pénzben nem lehetséges megfelelő mértékben meghálálni az értünk tett szolgálatot, akkor legalább meg kellene becsülni! Most felülről szarnak a lánglovagok fejére, és sokan nem értik még, hogy ez mekkora hiba...

    VálaszTörlés
  2. Kit, avagy mit becsülnek meg manapság "odafent"?
    A saját érdekeiket! Legyen az egyéni, kollektív, anyagi vagy egyéb. Egy a lényeg az övék legyen és az övéké! Más minden és mindenki ....
    Meddig lehet még az ország érdekével takarózva az ország ellenére tenni? Meddig?

    VálaszTörlés
  3. Ők oda mennek be, ahonnan mindenki - aki csak tud -, menekül. Jól mondod Joe bácsi, hogy ha valaki nap mint nap az életét kockáztatja másokért, az pénzben nem mérhető. Amiben ez mérhető, arról "odafennt" fogalmuk sincs. Ezek a szavak, hogy becsület, kötelesség, hivatástudat, önfeláldozás, no meg a tisztelet, számukra ismeretlen fogalmak. Ők - "odafennt" -, zsoldosokkal veszik körül magukat, akik pénzért mindenre kaphatók. Még arra is, hogy arculköpjék eddigi társaikat. Nem gondolnak arra, hogy egyszer csak jön valaki aki többet vagy csak mást ígér. Én úgy gondolom, kedves Bohóc, hogy csak addig!

    VálaszTörlés
  4. A hétköznapok hősei ők, kik velünk élnek. Velünk!!
    A politikus meg egy másik szinten él. Nem velünk!!

    VálaszTörlés
  5. Mindezekre mit mond, kedves Zsófi? Ezek is zagyvaságok? Igencsak érdekelne...

    VálaszTörlés
  6. Ne zrikáld szegényt. :)
    Ezek itt makacs tények, nem hat rá a demagógia.

    VálaszTörlés