Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2011. július 18., hétfő

"Szívatnak anyám ..."

Régi katonavicc. Szakállas.
Az újonc küld haza táviratot.
- Szívatnak anyám! stop
Postafordultával jön a válasz.
- Engem is, apád. stop
Apa tett fel egy kérdést -a "Nem mondhatom el senkinek blog írója-, még a "A módszer" címet viselő bejegyzésemnél.
"Miért szívatják a jónépet ilyen eszetlenül?"
Válaszoltam rá egy rövidet és megígértem a bővebb agyalgást. Akkor hát, hajrá! Most sem kezdhetem a választ mással -holott tudom ennyivel nem úszom meg- mint akkor. Pénz, pénz, pénz!
Előre bocsájtom nem vagyok közgazdász, csak agyalok. Gyanítom, bele sem férek egy bejegyzésbe. Nagyon sok, amit mondanék. Csak úgy, józan paraszti ésszel.
Orbán fejébe vette az államadósság lefaragását. Helyes. Visszafizetni képtelenség ma már, de legalább csökkenjen. Csakhogy!
Képtelen elismerni, ha valamiféle gondolata nem teljesen "kóser", ezért hamar-hamar bevezették az egykulcsos adót. Ha már egyszer megígértem alapon. Nem mellesleg a középréteget akarta erősíteni, mondván ők majd munkahelyeket teremtenek.
Jó gondolat volt! Csak nem jött be. Lenyelik a kedvező adóval keletkezett plusz bevételt. Vagy nem számoltak ezzel, vagy ... Mindegy most már. Kissé átgondolatlanul és kellő hatástanulmányok nélkül vitték véghez. Vagy ha elvégezték, akkor meg közönséges ... No mindegy! Keletkezett egy nagy rés a bevételi oldalon.
Nagyon leegyszerűsítve, olyan az államháztartás is, mint a közönséges, csak jóval nagyobb. Ezért aztán könnyebb elkalkulálni is. Van bevételi és van kiadási oldal. Ha a kiadási oldal több -márpedig mindig- akkor pótolni kell, mondjuk hitelekkel. Ez meg is történt az eddigi kormányok alatt. Megjegyzem, azért az adósság nem ördögtől való.
Meg kell nézni, melyik nagyhatalomnak, mekkora a tartozása. Meglepő adatok vannak.
A baj akkor lesz, ha kezelhetetlenné válik és már nem tud törleszteni az adós. Még a kamatokat sem. A törlesztéshez bevétel kell. A több törlesztéshez még több! Ahhoz viszont, hogy több legyen fejlődés kell. Nálunk az megtorpant. Minden tekintetben sajnos! Kissé "pánikszagú" nekem ez a kormányzati ötletelés. Pénz kell nekik a vállalások betartásához. Rohadt sok pénz. Munkahelyeket nem tudnak teremteni -nekem a közmunka programmal ne jöjjenek, mert az nem munkahelyteremtés, az kényszerlépés. Gyorsan kellett a lóvé, ezért gyors megoldás kellett. Nagyon gyorsan pedig csak azoktól szerezhető, akik védekezésre képtelenek, vagy korlátozottan képesek. És megkezdődött a lerabolás! Nagyon ügyesen összekötötték a nyugdíjrendszer megreformálásával, ami valóban szükséges. A segélyezési rendszer átreformálásával, ami szintén szükséges. Nem megyek bele mindbe, mert a reformokra tényleg szükség van. De nem így!
És ami még "rárakódott". Ki merem mondani. Benne van a bosszú is.
A rendőrökön 2006-ért, másokon meg azért mert "kiszolgálták" a szocikat, de ami a lényeg a sok évi mellőzésért. Bosszú "mindenkin" azért, amiért ennyi ideig nem engedték őket a húsos fazékhoz. Benne van ebben egy erős próba is, mert ha most "megtörik" a célcsoportokat -ezeket vélik a legerősebbeknek- onnét kezdve szabad az út. Plusz aki velük marad, melléjük áll -még ha félelemből is- azoknak már lehet dirigálni. Közben építik a jövőt, hogy ilyen szégyen még egyszer ne essen velük. Hajlítják a jogot, hajlítanak mindent. Megkötik az elkövetkezendő kormányok kezét, megkötnek mindenkit. Az igazán megfélemlítettek, meg a megcsömörlöttek pedig ezután sem mennek el választani. Nekik minden egyes távol maradó is plusz egy szavazat!
Nahát ez tényleg csak töredéke a mondandómnak. Majd még jövök és agyalok.
.

1 megjegyzés:

  1. Humanizmus nuku. Úristen, de maradi vagyok. Ó bocsánat. Keresztényi erkölcs doszt.

    VálaszTörlés