Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2018. május 17., csütörtök

Így születik a mikroműanyag-szennyezés

Beszélgessünk!
Ez az animált fotósor egy nem túl hosszú erdei, vízparti sétán született.
Deseda tározó partja, kalanderdő.
Tehát az nem igen mondható rá, hogy nem helyi aktualitás. De! mert mi járunk oda, mi szemetelünk ott!
Kihordjuk és szétszórjuk az alapanyagot a már meglévő mikroműanyag-szennyeződés súlyosbodásához.

Soha nem értettem meg azt, hogy aki kimegy a természetbe, akár mint pecás, akár mint sportoló, akár mint túrázó vagy piknikező az a kicipelt teli műanyag flakonjait, zacskóit, ha már kiürült mert kiette, kiitta, ugyan miért nem képes visszacipelni a városba a kukáig?

A pecás is azt mondja ha nem fogott halat, de legalább jó levegőn, a természetben voltam! ... Azon b*meg! És telerondítottad! A partját is, vízét is.
A "sportember" meg, futó, kerékpározó, gyalogló azt mondja, jó levegőn, szép környezetben, nem a beton ... ja b*meg! Akkor minek rondítod tele?
A túrázó meg? A piknikező? Jó levegő, szép környezet, madárfütty, csend, nyugalom ... Ja b*meg! Ez mind! Főleg amikor üvöltesz, vagy te, vagy a technó, de az a kisebb baj.
A hangot elviszi a szél. A nagy baj az, hogy a hátrahagyott, szétszórt szemeted is elviszi a szél! Zöldbe vízbe!

És az a szél koptatja, darabolja. A tűző nap törékennyé teszi, az ultraibolya sugárzás segítségével a műanyagba oxigénatom épül be és a műanyag még inkább törékeny lesz a szél meg tovább darabolja. Születnek a kis műanyag darabkák, majd a mikroműanyag darabkák.
Amiből már annyi van az élővízeinkben, hogy azt eszik.

Most azt mondod, hogy te nem! S ha te tényleg nem akkor azt hiszed nincs ezzel dolgod? De van! Helyileg is! A földet úgy kaptuk kölcsön az unokáinktól!
Ezt a darabkáját is ami a hazánk és ami a szűkebb hazánk.
Azt hiszed hogy azon kívül, hogy válogatod a szelektívet, már mást nem tehetsz?
Dehogynem! Még ezernyi dolgot tehetsz. Te is! Én is! Mi is!

Például azt is ... no mindegy. Majd inkább személyesen. Csak gyere el a következő beszélgetős találkozónkra és beszélgessünk. Akár erről is. Akár másról is. Hogy mit tehetünk? Mit tehet a politika? Mit az országos és mit a helyi? Vagy hogy mit nem tesz? És ha nem tesz, akkor mi mit tehetünk azért, hogy tegyen? Ezernyi a megbeszélnivaló!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése