Cím

"Ha sírni látod a bohócot, tudd meg, hogy miattad sír: arcán gördül végig minden, MIT A SZÍVE MÁR NEM BÍR...." /Annalíz küldte/
A képek nem feltétlen illeszthetőek az íráshoz. Vagy igen, vagy csak vannak. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

2018. május 15., kedd

Környezetvédelem? ... Az van! (Beszélgessünk)

Minap néztem a televíziót, és dagadt a lokálpatrióta lelkem, mikor láttam, hogy dicső polgármesterünk, mint környezetvédelmi szakember és mint megyei jogú város polgármestere, tehát duplán szakember, Áder Jánossal hazánk első számú környezetvédőjével és első számú vezetőjével, tehát ő is duplán szakember, tárgyaltak a környezetünk védelméről.
Dicső nap!
Végre egy téma ami nem csak nagyon aktuális, de tényleg mindenkit érint, tényleg napi feladat, tényleg mindenki a szívén viseli, ... tényleg?

Mielőtt jobban belemegyek, örömmel láttam, hogy az első a figyelemfelkeltőnek szánt írást mindenki értette, helyén kezelte, és hát ezért, bár több száz rajta a megtekintés, de nem írásban indult a vita, itt vagy a csoportban. Nagyon helyes! Majd a beszélgetős napon kell vitázni! Nem pont arról, vagy nem pont erről, hanem ami ott a főtémává lép elő. Majd ha a Kapocs csoport "spirituális vezetője" meghirdeti az újabb beszélgetős összeröffenés helyét és idejét, akkor gyertek el szép számmal s majd ott beszélgetünk. Vitázunk.
Ezt a "spirituális vezető" dumát nem én találtam ki és akasztottam, hanem ... inkább nem nevezem néven! Mert bár nagyra becsülöm, de ezzel kurvára mellétrafált.
Hogy lehet egy olyan csoportnak spirituális vezetője, ahol a csoporttagok lelkisége, szellemisége, világnézete ezerféle?

Visszatérve a környezetvédelemhez. Örömmel láttam a kiemelt aggodalmat a klímaváltozás miatt, az okozók miatt. Jó látni, hogy az az ember aki mindent elkövetett, hogy Kaposvár gazdagabb legyen egy gumiégetővel, az az ember most mennyire szívén viseli és aggódik az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtása miatt!
Öröm volt látni, hogy az az ember aki a "gumicsoffasztót" betelepítette volna a Kapos folyó árterébe, annak dacára, hogy a telepítő cég nem sokat beszélt az ipari szennyvize kezeléséről, szóval betelepítette volna oda ahonnét a város ivóvízkút hálózata is táplálkozik, az az ember most mennyire aggódik a várható vízhiány okozta várható népvándorlás miatt!
Igazi öröm a szemléletváltozás! Nagy tett, nagy eredmény!
No persze azért ezeken felül is van még tennivaló. Ha már ugye van egy "faszányos" hulladékfeldolgozónk, meg hulladékudvarunk, meg hulladékgazdálkodási tervünk, meg szemléletünk, akkor nem hordjuk a természet egyik város közeli tüdejére az elbontott törmeléket. Nyugi! Nem hibáztatom ezért a polgármester. Nem állhat ő ott mindenütt! Ellenben akiknek ott kellene állni ... akiket ő állított azért oda ... azok hol álltak?
Ha már hulladék. Szelektív hulladékgyűjtés. Beszéljünk arról is, és majd valaki árulja el nekem is ha tudja, ki és honnét rendelte meg ezeket a remekbe szabott kék szemeteskonténereket, amelyek jó részének zárható teteje beszart mindjárt az elején, egy részüké már le is szakadt. De ha igen, akkor miért nem csinálnak vele valamit?

Miért nem igazítjuk az igényekhez a fejek tágítását is, a hulladékgazdálkodási cég emberei ne "baszkodják" a kukákat földhöz, szegélyhez, de ha már igen, akkor a lakó igazítsa meg, abba a szelektívet rakja ne a csirkebelsőséget, a feketébe meg nem a zsákolt pillepalackot.
Apropó pillepalack. Minden tele van vele. A bokrok alja, a élővizek teteje, nádasa, a város, az erdő, a rét. Komoly szemléletbéli hiányosságok vannak a fejekben!
Talán ez irányba sem ártana elmenni a fejtágítással, nem csak abba az irányba, hogy a Deseda partján hol és milyen színű, fajtájú, gyártmányú sátrakat állíthatnak a horgászversenyeken, mert egyeseknek "csípi a szemét" a látvány. A busatetemek annyira nem csípték? Meg az orrát sem?
Nos ja! A szemléletváltozás mindenkire ráférne!
Azokra leginkább akik minden kezükbe került hulladékot, legyen az pillepalack, vagy csikk, ott dobnak el ahol épp állnak, akkor is ha az az élő természet és akkor is, ha épp egy szemétgyűjtő mellett áll!
De a szemléletváltozás ráfér azokra is, kik azt hiszik, hogy a szemétszedő napok megszervezésével le van tudva kérdés és akik úgy gondolkodnak, arra amerre ő jár arra legyen rend s tisztaság a többi meg le van szarva!
Mert ugye az "ő" partszakaszán ne járjanak éjjel autók, mert az "ő" partszakaszán ne álljanak szedett-vedett sátrak és efféle dolgok. (akinek nem inge ...)

Ja! A fotó! Kaposvár. Eldobált és széttaposott pillepalackok, no meg a lényeg ... miért nem tud elfolyni az esővíz a gyűjtőcsatornába?
Beszélgessünk majd!

1 megjegyzés:

  1. III/II-es crakus peti Sikerült a várost a legalacsonyab szinzte " küzdened

    VálaszTörlés